Moneda naţională se va aprecia la 3,95 lei/euro în decembrie

Citi a revizuit în scădere estimările privind cursul de schimb la finele acestui an, de la 4,2 lei/euro la 3,95 lei/euro, şi referitoare la contracţia economiei în 2009, de la 2,5% la 4,3%, reiese din cel mai recent raport al economiştilor instituţiei.

14 afișări
Imaginea articolului Moneda naţională se va aprecia la 3,95 lei/euro în decembrie

Moneda naţională se va aprecia la 3,95 lei/euro în decembrie

Citi anticipează că moneda naţională se va aprecia până la o paritate de circa 4,1 lei/euro în iunie şi la 4 lei/euro la sfârşitul primelor nouă luni. Evoluţia cursului de schimb reprezintă o depreciere a leului de circa 6% în termeni reali.

Economiştii Citi considerau, la jumătatea lunii aprilie, că o reducere a cursului până în jurul a 4,12 lei/euro la finele anului este posibilă, deşi îşi menţineau prognoza de 4,2 lei/euro.

"Vrem să subliniem că şi consimţirea BNR pentru relaxarea mai agresivă a politicii monetare ar putea influenţa leul", se arată într-un raport al Citi.

Astfel, analiştii Citi menţionează că BNR ar putea alege să intervină pe piaţă şi să vândă lei, în eventualitatea unei aprecieri rapide a leului.

"În plus, abateri mari de la ţintele fiscale stabilite în programul economic şi un tumult politic înainte de alegerile prezidenţiale care vor avea loc în luna noiembrie ar putea diminua încrederea investitorilor, ceea ce va avea drept urmare efecte adverse asupra monedei naţionale", se precizează în raport.

Citi a reviziuit în scădere şi estimările privind creşterea economică înregistrată de România anul viitor, de la 4% la 1,3%.

"Deteriorarea înregistrată de încrederea consumatorilor şi indicatorii privind încrederea în economie, combinată cu majorarea ratei şomajului de la 4,4% în dcembrie la 5,7% în aprilie, subliniază severitate reducerii activităţii economice. Înăsprirea condiţiilor de pe pieţele financiare globale, inversarea intrărilor de capital şi reducerea pieţelor de export au accelerat inversarea trendului de creştere economică", potrivit Citi.

Analiştii Citi consideră că dobânda de politică monetară se va situa la 7,25% la finele anului, faţă de 9,5% în prezent, şi că deficitul de cont curent se va ajusta de la 12,3% din PIB anul trecut la 7,4% din PIB în 2009, respectiv de la 17 miliarde euro la 9 miliarde euro.

Raportul Citi a fost elaborat după întâlnirile pe care economiştii le-au avut în perioada 6-7 mai cu oficiali din Ministerul Finanţelor, banca centrală, instituţiile financiare internaţionale, precum şi cu analişti independenţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici