Moody’s a retrogradat Bank of Cyprus şi a pus sub supraveghere Cyprus Popular Bank

Moody’s a retrogradat ratingul Bank of Cyprus pentru depozite şi datorii negarantate cu o treaptă, la nivelul "B2", şi l-a pus sub supraveghere în vederea unei noi revizuiri în scădere, alături de ratingul "B3" al Cyprus Popular Bank.

143 afișări
Imaginea articolului Moody’s a retrogradat Bank of Cyprus şi a pus sub supraveghere Cyprus Popular Bank

Moody’s a retrogradat Bank of Cyprus şi a pus sub supraveghere Cyprus Popular Bank (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ratingul individual al Bank of Cyprus a fost redus de la nivelul "b2" la "b3", dar menţinut în categoria "E", şi a fost plasat sub supraveghere. Calificativul individual al Cyprus Popular Bank a fost confirmat la nivelul "caa1" din categoria "E" şi pus sub supraveghere, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Moody’s a retrogradat totodată cu o treaptă ratingul pentru depozite al Hellenic Bank la nivelul "B1", iar ratingul individual la "b2", ambele fiind puse sub supraveghere pentru o nouă revizuire negativă.

"Măsurile reflectă riscul sporit de ieşire a Greciei din zona euro. Deşi exit-ul Greciei din uniunea monetară nu face parte din scenariul de bază luat în calcul de Moody’s, agenţia consideră acest risc substanţial şi recunoaşte că probabilitatea unui astfel de rezultat ar putea creşte, în urma alegerilor din 17 iunie", se arată în comunicat.

Băncile cipriote evaluate de Moody’s au operaţiuni extinse în Grecia, cu expuneri la credite de 42% din portofoliul de împrumuturi în cazul Cyprus Popular Bank, 34% în cazul Bank of Cyprus şi 17% pentru Hellenic.

În aceste condiţii, poziţiile de capital al acestor bănci sunt expuse la consecinţele directe şi indirecte ale unei ieşiri a Greciei din zona euro.

Riscul sporit al unui exit al Greciei ar putea conduce la o accelerare a retragerilor de depozite din sucursalele elene ale băncilor din Cipru, exercitând presiuni asupra lichidităţilor. Ieşirea Greciei din uniunea monetară urmată de introducerea unei noi monede, un default probabil al datoriilor suverane şi tensiunile economice extinse ar slăbi solvabilitatea băncilor din Cipru, consideră Moody’s.

La sfârşitul lunii martie, Bank of Cyprus avea active totale de 38,6 miliarde de euro, Cyprus Popular Bank de 31,8 miliarde euro, iar Hellenic Bank 8,6 miliarde euro.

Bank of Cyprus este prezentă în România sub brand propriu, iar Cyprus Popular Bank prin Marfin Bank.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici