Moody's: Guvernul trebuie să crească şi eficienţa sectorului public, după ce a tăiat salariile

Reducerea salariilor bugetarilor va diminua ponderea cheltuielilor în PIB, însă Guvernul trebuie să crească eficienţa sectorului public pentru a permite remuneraţii mai mari şi o administraţie cu mai puţini angajaţi, stimulând astfel sectorul privat, consideră Moody's.

20 afișări
Imaginea articolului Moody's: Guvernul trebuie să crească şi eficienţa sectorului public, după ce a tăiat salariile

Moody's: Guvernul trebuie să crească şi eficienţa sectorului public, după ce a tăiat salariile (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

"Nu voi comenta dacă este necesară o restructurare masivă în sectorul public din România. Cu toate acestea, ponderea cheltuielilor în sectorul public ca procent din PIB este cu mult peste medie (a UE - n.r.)", a declarat pentru MEDIAFAX Kenneth Orchard, analist Moody's.

El a adăugat că scăderea salariilor va aduce ponderea cheltuielilor mai aproape de media UE, menţionând însă că Guvernul trebuie să ia în considerare creşterea eficienţei la nivelul întregului sector public.

"Îmbunătăţirea eficienţei din sistemul public este o parte importantă din dezvoltarea economică. O productivitate mai mare a sectorului public permite salarii mai mari şi lasă loc pentru mai mulţi oameni să lucreze în mediul privat, principalul generator de creştere economică pe termen lung", a mai spus Orchard.

Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI să reducă drastic cheltuielile, astfel încât deficitul bugetar să nu treacă de 6,8% din PIB la finele anului, printre măsuri figurând scăderea cu 25% a salariilor în sectorul public şi cu 15% a pensiilor.

PSD a depus săptămâna trecută, la Curtea Constituţională, o sesizare referitoate la neconstituţionalitatea Legii pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea, privind măsurile de austeritate.

Board-ul FMI va evalua acordul cu România la finele lunii iunie, în vederea aprobării unei noi tranşe din împrumut. România are în derulare un program de împrumuturi externe în valoare de 20 miliarde euro de la FMI, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi BERD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici