Moody's: România va evita colapsul cu care se confruntă ţările Baltice

Agenţia de evaluare financiară Moody's a revizuit în sens negativ prognoza privind economia României, care va scădea cu 5,7% în 2009, dar va evita un colaps major de tipul celor din statele Baltice, în contextul datoriei scăzute a sectorului privat şi dependenţei reduse de comerţul extern.

20 afișări
Imaginea articolului Moody's: România va evita colapsul cu care se confruntă ţările Baltice

Moody's: România va evita colapsul cu care se confruntă ţările Baltice (Imagine: Mediafax Foto)

"Economia se contractă în prezent rapid. Sectoarele care sunt cele mai orientate spre export şi-au redus producţia, iar sectorul construcţiilor merge din ce în ce mai prost", potrivit unei note a Moody's adresate clienţilor.

Astfel, agenţia de rating a revizuit în urcare estimările privind contracţia PIB-ului României în 2009, de la 4% la 5,7% în acest an, şi anticipează că economia îşi va reveni uşor în 2010, când va avansa cu 0,2%.

Analiştii Moody's notează că lichiditatea de pe piaţa locală s-a îmbunătăţit într-o anumită măsură începând din luna februarie, datorită pachetului de finanţare externă de 20 miliarde euro contractat de la Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi alte instituţii financiare internaţionale, dar că Banca Naţională a României este în continuare forţată să menţină ratele dobânzilor ridicate, pentru a susţine moneda naţională.

"Pe măsură ce sistemul financiar se stabilizează, fondurile suplimentare (de la FMI - n.r.) vor permite băncii centrale să reducă gradual ratele dobânzii, pentru a sprijini revenirea economiei. Totuşi, deşi recesiunea va fi dificilă, Moody's consideră că economia va evita un colaps major de tipul celor din statele Baltice, graţie datoriei relativ scăzute a sectorului privat şi dependenţei mai reduse de comerţul internaţional", potrivit notei agenţiei de evaluare financiară.

Totodată, agenţia previzionează ca rata inflaţiei se va situa la 4,9% în 2009, peste intervalul ţintit de BNR, dar va scădea în 2010 la 3,7%. Banca centrală a stabilit pentru 2009 şi 2010 acelaşi nivel pentru ţinta de inflaţie, de 3,5% plus/minus un punct procentual.

Printre punctele tari ale României, Moody's menţionează datoria guvernamentală redusă, sprijinul primit de la FMI şi UE, care temperează vulnerabilităţile determinate de dezechilibrele macroeconomice, şi faptul că gradul de integrare financiară şi economică sprijină investiţiile şi restructurarea la nivel microeconomic pe termen lung.

La polul opus, principalele provocări cu care se confruntă România sunt controlul deficitului bugetar în contextul recesiunii economice, riscurile pentru stabilitatea macroeconomică determinate de recesiune, datoria externă redusă şi condiţiile dure privind lichiditatea pe plan extern, precum şi procesul de reforme structurale întârziat.

Moody's a majorat şi estimările privind nivelul deficitului bugetar în 2009, de la 5,1% din PIB la 6% din PIB. Pentru 2010, agenţia anticipează că deficitul buegtar se va reduce la 4% din PIB. Estimările mai indică o creştere a datoriei publice de la 13,6% din PIB în 2008 la 20,8% din PIB anul acesta şi la 25,1% din PIB în 2010.

"Programul de finanţare cu FMI şi UE ar trebui să stabilizeze situaţie financiară a Guvernului pentru următorii doi ani. Totuşi, Guvernul va consideră că este dificil să micşoreze cheltuielile înainte de alegerile prezidenţiale de la finele anului 2009. Acest lucru ar putea conduce la o dispută cu FMI şi UE", se menţinează în notă.

Agenţia estimează că deficitul de cont curent al României se va reduce la 5,1% din PIB în 2009 şi la 3,5% din PIB anul viitor.

Moody's este singura mare agenţie de rating internaţională care mai acordă României calificativ cu recomandare de investiţii, după ce Fitch şi Standard & Poor's au retrogradat România în toamna anului trecut la un nivel speculativ (junk).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici