Moscova se laudă că-i funcţionează tactica: 4 ţări au plătit deja pentru gaz în ruble

Una dintre ţări ar putea fi Ungaria, care s-a arătat de la bun început dispusă să facă pe plac guvernului rus.

11349 afișări
Imaginea articolului Moscova se laudă că-i funcţionează tactica: 4 ţări au plătit deja pentru gaz în ruble

Moscova se laudă că-i funcţionează tactica: Patru ţări au plătit deja pentru gaz în ruble

Patru cumpărători europeni au plătit deja gazul Gazprom în ruble şi alte 10 au deschis conturi la Gazprombank, necesare pentru a da curs cererii Moscovei de a plăti în moneda locală.

Ştirea a fost publicată de Bloomberg, care citează surse apropiate Gazprom. Polonia şi Bulgaria au refuzat să deconteze plăţile datorate pe 26 aprilie în ruble şi, din acest motiv, livrările către cele două ţări au fost suspendate, în timp ce nu sunt aşteptate alte reduceri în viitorul imediat, deoarece următoarele plăţi vor fi scadente în a doua jumătate a lunii mai.

Suspendarea livrărilor de gaze ruseşti către Bulgaria şi Polonia, pentru că nu au plătit în ruble aşa cum li s-a cerut, este consecinţa unor acte ostile fără precedent a Rusiei, cred alţi europeni.

„Condiţiile care au fost stabilite fac parte dintr-o nouă metodă de plată dezvoltată în urma unor acte ostile fără precedent în sfera economică şi financiară în urma ofensivei de la Moscova în Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El a mai dat asigurări că Rusia trebuie să dezvolte o nouă metodă de plată după „furtul” unei „părţi semnificative” din rezervele ruseşti, o referire la îngheţarea rezervelor valutare ruse deţinute în străinătate.

„Acesta nu este şantaj”, a continuat Peskov, ca răspuns la acuzaţiile făcute de şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Preşedintele rus Putin a declarat luna trecută că Rusia va accepta acum plăţi pentru livrările de gaz doar în moneda sa naţională, ca reacţie la sancţiunile impuse pentru a pedepsi campania militară a Kremlinului în Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici