Negriţoiu: Până la finalul anului vrem să avem o radiografie completă a pieţei de asigurări

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va realiza în a doua parte a anului teste de stres şi pentru restul de 15% din piaţa de asigurări, după ce se va încheia testarea primilor 13 asiguratori la sfârşitul lui iunie, astfel încât în decembrie instituţia să aibă o radiografie completă a pieţei.

138 afișări
Imaginea articolului Negriţoiu: Până la finalul anului vrem să avem o radiografie completă a pieţei de asigurări

Mişu Negriţoiu (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

"Este în curs procesul de auditare a 13 societăţi de asigurare, ceea ce înseamnă 85% din piaţa de asigurări. Sunt stress tests pe normele Solvency II, să vedem cum fac faţă, pe care le facem împreună cu Comisia Europeană. Urmează ca în partea a doua a anului, pentru restul de 15% din piaţă, dar care adună mult mai multe societăţi de asigurare, o să facem un exerciţiu propriu ASF cu teste de stres, astfel încât la sfârşitul anului să avem o radiografie completă din punct de vedere al capitalizării şi stabilităţii financiare a pieţei de asigurări", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu.

Autoritatea a selectat în februarie companiile Deloitte, Ernst&Young, KPMG, PwC, Mazars şi Milliman pentru evaluarea activelor şi pasivelor a 13 asigurători, valoarea contractului fiind estimată la 12,3 milioane de lei, cu TVA.

Evaluarea va fi realizată, până la 30 iunie, de către auditori şi consultanţi independenţi, coordonaţi şi supravegheaţi de către un Comitet de Coordonare compus din reprezentanţi ai ASF, Autorităţii Europene pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale şi Comisia Europeană.

Acest proiect vizează evaluarea activelor şi pasivelor societăţilor de asigurare participante şi analiza respectării cerinţelor de prudenţialitate atât în conformitate cu reglementările în vigoare, cât şi cu standardele prevăzute de Directiva Solvabilitate II, precum şi efectuarea unui test de stres.

Astfel, Mazars România evaluează Astra Asigurări, Generali România şi Omniasig VIG, iar Ernst&YoungAssurance Services pe Allianz-Ţiriac Asigurări, Groupama România, Uniqa Asigurări, Asirom VIG. De asemenea, Pricewaterhousecoopers Audit evaluează PAID România, Carpatica Asig şi Exim România, în timp ce KPMG Audit şi-a adjudecat Euroins România şi AXA Life România. Deloitte auditează ING Asigurări de Viaţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici