Nepoata lui Nicolae Malaxa a vândut în august acţiuni FP de circa 2,6 milioane euro

Cel mai mare acţionar persoană fizică al Fondului Proprietatea, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industriaş Nicolae Malaxa, a vândut în august aproximativ 0,2% din acţiunile FP, pentru care a încasat peste 11 milioane lei (aproximativ 2,6 milioane euro).

385 afișări
Imaginea articolului Nepoata lui Nicolae Malaxa a vândut în august acţiuni FP de circa 2,6 milioane euro

Nepoata lui Nicolae Malaxa a vândut în august acţiuni FP de circa 2,6 milioane euro (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Georgia Palade van Dusen a vândut în august 25,6 milioane de acţiuni FP, astfel că participaţia sa a scăzut de la 6,69% la finele lunii iulie la 6,49%, potrivit unui raport transmis de Fond Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost tranzacţionate în prima jumătate a zilei la 0,4495 lei, iar la această cotaţie pachetul pe care îl are Georgia Palade van Dusen valorează 402,2 milioane lei (94,9 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost tranzacţionate în august la preţuri care au variat între 0,4325 lei/titlu şi 0,515 lei/acţiune, însă în cele mai multe şedinţe preţul a fost de 0,44 şi 0,46 lei/acţiune.

Calculat la un preţ de 0,44 lei/acţiune, pachetul de acţiuni cedat de Georgia Palade van Dusen a valorat 11,2 milioane lei (2,6 milioane euro). La un preţ de 0,46 lei/titlu, suma încasată ar fi fost de 11,8 milioane lei (2,7 milioane euro).

Fiica lui Nicolae Malaxa, Irina Malaxa, s-a căsătorit în anul 1941 cu savantul George Emil Palade, singurul român care a primit Premiul Nobel, pentru Fiziologie şi Medicină, în anul 1974. Cei doi au plecat în 1946 în SUA, unde s-au stabilit. Ei au avut doi copii, o fată, Georgia, şi un băiat, Philip.

După căderea regimului comunist, nepoţii lui Nicolae Malaxa, Georgia Palade Van Dusen şi Philip Palade şi Loreen Ellen Malaxa (soţia unui nepot decedat) - toţi trei locuind în SUA - au solicitat statului român titluri de peste 310 milioane de dolari la Fondul de despăgubiri Proprietatea, în schimbul tuturor proprietăţilor confiscate.

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) le-a acordat în septembrie 2006 titluri de despăgubire moştenitorilor industriaşului Nicolae Malaxa, care au fost transformate în acţiuni la Fondul Proprietatea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici