Nikkei a închis vineri în scădere cu 3,6%

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis vineri în scădere cu 3,6%, din cauza creşterii yenului, care a afectat puternic exportatorii, dar a încheiat săptămâna în urcare cu 0,1% faţă de închiderea de vinerea trecută.

23 afișări
Imaginea articolului Nikkei a închis vineri în scădere cu 3,6%

Nikkei a închis vineri în scădere cu 3,6% (Imagine: Mediafax Foto)

Şedinţa a fost caracterizată de o volatilitate ridicată. Nikkei a căzut cu 7% la un moment dat, dar apoi a fost aproape de o finalizare în urcare, investitorii încercând să profite de cotaţiile reduse.

Toyota Motor a pierdut 9,2% din capitalizare, influenţând puternic acţiunile companiilor din sectorul auto, după ce compania a transmis, către acţionari, o avertizare privind rezultatele pe 2008, anunţând că profitul va atinge minimul ultimilor 13 ani, din cauza scăderii cererii şi aprecierii yenului.

Valoarea de piaţă a celui mai mare constructor auto din lume a scăzut cu circa 20% în ultimele două zile, din cauza avertismentului privind rezultatele.

"Toyota este un simbol pentru Japonia, deci există senzaţia că reducerea proiecţiei acestei companii arată că toată economia japoneză este în dificultate", a declarat un analist din Tokyo.

În aceste condiţii, Nikkei a scăzut la cel mai slab nivel de final de şedinţă din noiembrie, după o săptămână de volatilitate care a rezultat într-o creştere de doar 0,1% faţă de vinerea trecută.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici