Noile tarife la mesajele scrise şi roaming au intrat în vigoare

Noile tarife reglementare de Comisia Europeană (CE) la mesajele scrise şi navigarea pe internet în roaming, în interiorul UE, în reţelele de telefonie mobilă, au intrat în vigoare începând de miercuri.

195 afișări
Imaginea articolului Noile tarife la mesajele scrise şi roaming au intrat în vigoare

Noile tarife la mesajele scrise şi roaming au intrat în vigoare (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Într-un comunicat transmis miercuri, Comisia califică evenimentul drept "sfârşitul tâlhăriei în roaming".

Uniunea Europeană a plafonat tarifele pentru mesajele scrise (SMS) transmise în roaming pe teritoriul blocului comunitar la 11 eurocenţi, faţă de media de 28 eurocenţi/mesaj percepută de operatorii telecom, şi a stabilit o limită maximă pentru traficul de date în reţelele mobile, în regim en gros, la un euro/megabyte, comparativ cu o medie de 1,68 euro/megabyte înainte de aplicarea noilor reglementări.

Totodată, noile limite tarifare plafonează costurile pentru un apel transmis în roaming în interiorul UE la 43 eurocenţi pe minut, în scădere de la 46 eurocenţi pe minut, şi pentru apelurile primite la 19 eurocenţi pe minut, de la 22 eurocenţi pe minut.

Astfel, un român care călătoreşte în Spania va plăti maximum 51 eurocenţi pe minut, tarif care include TVA, pentru apelurile transmise, şi 13 eurocenţi pe minut, inclusiv TVA, pentru mesajele scrise, se arată în comunicatul CE.

Potrivit Comisiei, aceste măsuri vor reduce, în ansamblu, tarifele în roaming pentru europeni cu 60%, şi vor conduce la creşterea gradului de utilizare a serviciilor de comunicaţii mobile.

Principalii operatori telecom de pe piaţa românească, Orange, Vodafone şi Cosmote, au anunţat deja, în cursul lunii iunie, reducerea tarifelor în roaming de la 1 iulie în conformitate cu noile norme UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici