Nokia ar putea pierde facilităţile fiscale din Parcul Industrial Tetarom

Producătorul finlandez de telefoane mobile Nokia ar putea pierde facilităţile fiscale din Parcul Industrial Tetarom III, în condiţiile în care oficialii companiei iau în calcul posibilitatea majorării investiţiei la fabrica din comuna Jucu, judeţul Cluj.

88 afișări
Imaginea articolului Nokia ar putea pierde facilităţile fiscale din Parcul Industrial Tetarom

Nokia ar putea pierde facilităţile fiscale din Parcul Industrial Tetarom (Imagine: Mediafax Foto)

Directorul Tetarom, Viorel Găvrea, a explicat, vineri, că la o analiză atentă reiese că Nokia va face o investiţie în cheltuieli eligibile mai mare de 50 de milioane de euro.

"În acest caz, regulile parcului industrial nu se mai aplică, iar Nokia şi toţi cei implicaţi se supun regulilor Comisiei Europene. Adică trebuie să începem discuţii cu Comisia Europeană care va spune dacă Nokia va avea dreptul să beneficieze de facilităţi oferite de titlul de parc industrial. Investiţia va fi mult mai mare decât s-a anunţat oficial prin contract, 60 de milioane de euro, şi atunci trebuie să mergem la Comisia Europeană”, a afirmat Găvrea.

Potrivit acestuia, limita superioară impusă de regulile Comisiei Europene pentru ca un investitor să beneficieze de facilităţi era de 50 de milioane de euro cheltuieli eligibile.

"Nu pot spune cât va fi în cazul Nokia la Jucu, dar va depăşi, categoric, 50 de milioane cheltuieli eligibile şi atunci intră alte reguli. Dacă Comisia Europeană decide, Nokia nu va mai beneficia de facilităţile parcului industrial şi va trebuie să plătească toate taxele. Ar putea pierde cele două scutiri oferite, impozitul pe teren şi clădiri, care sunt destul de mari”, a spus directorul Tetarom.

Viorel Găvrea a susţinut că nu este nicio problemă ca Nokia să piardă aceste facilităţi, întrucât intenţia de a creşte investiţia şi depăşirea pragului de 50 de milioane de euro cheltuieli eligibile a fost confirmată chiar de oficialii companiei.

"Pe parcursul derulării investiţiei şi-au dat seama că vor creşte investiţia”, a menţionat Găvrea.

Cheltuielile eligibile înseamnă investiţia în clădiri, în infrastructură, în aparatura tehnologică, dotare, care se calculează din totalul investiţiei. Din acest total, se scad cheltuieli neeligibile, acţiuni diverse ale Nokia, cum ar fi cheltuieli cu terenul - topografie, analize de sol sau apă, avize, autorizaţii, proiectul, acţiuni de consultanţă, sume considerate cheltuieli admise.

"Dacă cheltuielile eligibile sunt sub 50 de milioane de euro, compania beneficiază de facilităţi oferite prin statutul de parc industrial, dacă se depăşeşte suma, aceste facilităţi se anulează”, a precizat Găvrea.

El a subliniat că, în pofida noilor condiţii, Tetarom va continua demersurile pentru obţinerea titlului de parc industrial pentru că este vorba şi de ceilalţi investitori din parcul industrial de la Jucu, cum sunt furnizorii Nokia sau alte firme care vor veni.

"De asemenea, acest titlu va avantaja şi Nokia în cadrul negocierilor cu Comisia Europeană, iar reprezentanţii companiei vor putea explica că se află într-un parc care are nişte reguli. Să obţină şi ei câteva scutiri”, a precizat directorul Tetarom.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici