Norul de cenuşă va afecta creşterea economică a Europei cu 2 puncte

Impactul economic al norului de cenuşă vulcanică ce închide aeroporturi şi anulează zeci de mii de zboruri în Europa va creşte puternic şi va fi din ce în ce mai semnificativ cu cât se prelungeşte criza,iar cel mai pesimist scenariu arată că ar putea afecta cu 1-2 puncte procentuale creşterea PIB.

60 afișări
Imaginea articolului Norul de cenuşă va afecta creşterea economică a Europei cu 2 puncte

Norul de cenuşă va afecta creşterea economică a Europei cu 2 puncte

Astfel, s-ar putea ajunge la anularea concediilor, întârzierea livrărilor şi scăderea cererii de combustibil pentru avioane, transmite Reuters.

International Air Transport Association estimează că liniile aeriene pierd 200 de milioane de dolari pe zi din cauza blocajului, care a propagat încă din primele momente situaţii de haos cu mult în afara spaţiului aerian european.

Exportatorii africani de flori şi legume către pieţele europene, companiile a căror activitate depinde de livrări la termen din întreaga lume sau organizatorii de evenimente sunt doar câteva exemple de sectoare afectate sever de criza zborurilor.

Economiştii spun că nu şi-au schimbat până acum modelele de predicţie pentru creşterea economică a Europei, în speranţa că serviciile de transport aerian vor reveni la normal în această săptămână.

Însă un scenariu de stres, în care se presupune că norul de cenuşă ar persista deasupra continentului pentru câteva luni, arată că scăderea veniturilor din transporturi aeriene şi turism ar putea reduce creşterea economică din regiuen cu 1-2 puncte procentuale.

Creşterea economică a Europei este estimată la 1-1,5% pentru acest an.

"Asta ar însemna că multe ţări europene nu ar mai înregistra creştere în acest an. Ar strivi, practic, relansarea economică. Însă problema este că e incredibil de greu de prezis ce se va întâmpla. Nici măcar geologii nu ne pot spune nimic", a declarat Vanessa Rossi, senior economic fellow la Chatham House, autoarea scenariului amintit.

Situaţia este un exemplu perfect al aşa-numitelor evenimente "lebădă neagră" - incidente complet neaşteptate cu un impact la scară largă, imposibil de anticipat, cu consecinţe extrem de dificil de previzionat odată ce are loc.

Întrebările cheie sunt acum dacă vulcanul va continua să erupă şi să emane cenuşă în atmosferă, încotro va pluti această cenuşă şi cât timp va persista actualul nor asupra Europei.

Vulcanologii şi meteorologii au arătat că nu pot răspunde repede acestor întrebări, deoarece vulcanii sunt imprevizibili, dar au avertizat că, la ultima erupţie a vulcanului de sub gheţarul Eyjafjallajokull, fenomenul a durat mai mult de un an. Însă emanaţiile de cenuşă pot înceta la un moment dat şi nu durează neapărat la fel de mult ca erupţia.

Călătoriile aeriene şi turismul generează circa 5% din Produsul Intern Brut global, adică circa 3.000 de miliarde de dolari, Europa fiind responsabilă pentru o treime din acest volum, majoritatea traficului având loc în lunile de vară.

Continentul european nu va pierde toată "felia", însă Rossi estimează că o criză prelungită a norilor de cenuşă ar provoca pierderi de 5-10 miliarde de dolari pe săptămână în sectoarele de profil.

Impactul total la nivelul întregii economii europene va fi însă probabil mult mai mare, deoarece scenariul vizează situaţia din sectorul călătoriilor şi turismului fără a urmări problema transporturilor de mărfuri.

Analiştii estimează că, deşi majoritatea mărfurilor şi bunurilor sunt transportate, la nivel mondial, maritim sau terestru, 40% din valoarea acestor transporturi este generată de avioane.

Marii operatori de transporturi aeriene de marfă au anunţat că livrează "ce se poate" pe cale terestră şi că încearcă să elaboreze planuri de urgenţă care implică mai multe zboruri pe rutele sudice ale Europei, însă au subliniat că activitatea este afectată sever, iar timpii de livrare au foarte mult de suferit.

"Dacă operaţiunile cu livrare la termen depind de componente care vin din Asia sau Statele Unite, sau din Africa sau din Orient, pur şi simplu n-ai cum să reuşeşti. DHL şi UPS folosesc huburi aeriene din Germania, Fedex se bazează pe un hub din Franţa, iar tot acest spaţiu aerian este închis. Pur şi simplu nu există opţiuni în prezent şi aşteptăm să vedem cât va dura situaţia", a declarat purtătorul de cuvânt al UPS Normal Black.

Companiile farmaceutice utilizează intens transporturile pe calea aerului, însă acestea au anunţat vineri că dispun de suficientă marfă pe inventar pentru a evita o criză pe termen scurt.

Importurile de produse high-tech din Asia în Statele Unite au fost transferate la zboruri pe deasupra Oceanului Pacific, deci nu for fi afectate, însă companiile europene din acest sector vor avea probleme serioase.

În industria alimentară, majoritatea produselor sunt transportate pe mare, însă unele produse mai scumpe, precum whiskey-urile scoţiene de calitate care se vând cu sute de dolari sticla în China sau Japonia, nu mai pot fi livrate.

Totodată, economiile africane deja fragile ar putea intra în colaps dacă transporturile vitale de flori şi fructe către pieţele europene nu ajung la destinaţie.

Majoritatea companiilor de transport aerian nu sunt asigurate pentru o astfel de situaţie, însă Munich Re a anunţat vineri că ar putea introduce în ofertă poliţe de daune pentru anulări de zboruri dacă piaţa va cere astfel de produse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici