Noua Casă: fondurile se epuizează rapid. Ce fel de credite au ales românii?

  • Tot mai mulţi români vor să-şi cumpere o locuinţă.
  • O bună parte optează pentru programul "Noua Casă.
  • În primele două luni de la startul programului, a fost epuizat aproape jumătate din plafonul de 1,5 miliarde de lei.
6161 afișări
Imaginea articolului Noua Casă: fondurile se epuizează rapid. Ce fel de credite au ales românii?

Noua Casă 2021

În pofida pandemiei, tot mai mulţi români vor să-şi cumpere o locuinţă, iar o bună parte dintre ei optează pentru programul "Noua Casă". O arată cifrele, potrivit cărora, în primele două luni de la startul programului, a fost epuizat aproape jumătate din plafonul de 1,5 miliarde de lei alocat pentru acest an.

Câte persoane au aplicat pentru Noua Casă

Până acum, pentru „Noua Casă” au aplicat 5.500 de persoane. Iar valoarea totală a creditelor pe care le-au luat este de 735 de milioane de lei, după cum a anunţat pe Facebook ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare. Asta înseamnă aproximativ 49% din plafonul total de 1,5 miliarde de lei alocat pentru anul în curs.

„84% beneficiază de credite cu o valoare individuală de până la 70.000 euro, în timp de 16% beneficiază credite de până la 140.000 euro. Valoarea totală a creditelor acordate în baza garanţiilor programului Noua Casă, până la începutul lunii iunie, este de 1,43 miliarde lei”, a informat Alexandru Nazare.

Aşa că cei care vor să-şi cumpere o locuinţă prin  "Noua Casă", ar trebui să se grăbească, pentru că fondurile se epuizează rapid. 

Noua Casă. Ce fel de credite au ales oamenii?

85% din oameni au optat pentru credite cu o valoare maximă de 70.000 de euro, iar plafoanele se stabilesc în funcţie de categoria în care se încadrează locuinţa. Pentru locuinţele care valorează cel mult 140.000 de euro, plafonul maxim de garantare este de 60%. În acest caz, avansul pe care ar trebui să-l plăteşti este de 15%.
 

Diferenţe Credit Prima Casă - Credit ipotecar

Irina Chiţu, analist financiar-bancar, spune că deşi pentru Noua Casă ai nevoie de un avans de doar 5%, faţă de 15% pentru un credit ipotecar, acest lucru nu înseamnă neapărat un avantaj. Asta pentru că te îndatorezi mai puţin atunci când plăteşti un avans mai generos. Dar, faţă de creditarea ipotecară, Noua Casă are taxe mai mici.
 
„Singurul comision este comisionul care se duce către Fondul de Garantare care, anul acesta, este mai mic decât anii trecuţi. Este 0,3%. Aprobarea durează puţin mai mult, depinzi de când se alocă fondurile către bănci”, spune ea.

„Ne aşteptăm anul acesta la minim 18.000 de beneficiari. Este un program în care doar în Bucureşti, în primul trimestru al acestui an, s-au vândut 5.000 de locuinţe, cel mai mare număr de locuinţe din perioada postdecembristă. Comparativ, în 2019, în primul trimestru, vorbim de Bucureşti, s-au vândut 3800 de locuinţe. În ultimul trimestru din 2020, 5 miliarde de euro a fost piaţa creditelor ipotecare", a explicat Dumitru Nancu, directorul General al FNGCIMM, în luna mai.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici