Noua taxă auto a intrat în vigoare

Noua taxă de poluare auto, redusă cu o treime faţă de valoarea triplată la sfârşitul anului trecut şi dublă comparativ cu suma stabilită la momentul introducerii, în luna iulie 2008, a intrat în vigoare joi, 19 februarie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei de urgenţă a Guvernului.

477 afișări
Imaginea articolului Noua taxă auto a intrat în vigoare

Noua taxă auto a intrat în vigoare (Imagine: Mediafax Foto)

Taxa de poluare auto a fost redusă de Guvern cu o treime, raportat la valoarea triplată aplicată începând cu 15 decembrie 2008, prin ordonanţă de urgenţă aprobată în şedinţa de miercuri.

Prin reducerea cu o treime, taxa de poluare auto ajunge la un nivel dublu faţă de suma percepută la data introducerii taxei pe poluare auto, în iulie 2008.

Premierul Emil Boc a precizat că noua variantă a taxei va fi aplicată imediat după publicarea în Monitorul Oficial.

Actul normativ, publicat joi seara în Monitor, conţine termene precise în care proprietarii de vehicule trebuie să se încadreze pentru înmatricularea la vechea valoare a taxei a maşinilor achiziţionate înainte de 15 decembrie, data de triplare a taxei auto, sau pentru restituirea diferenţei dintre vechea taxă şi valoarea triplată.

Astfel, posesorii de maşini second-hand de import care au cumpărat sau lansat o comandă fermă pentru un autovehicul înainte de 15 decembrie 2008, dar nu l-au înmatriculat, au la dispoziţie 20 de zile calendaristice pentru a depune actele necesare achitării taxei auto la valoarea veche, înainte de triplarea din decembrie.

Termenul de 20 de zile pentru depunerea actelor este calculat începând de la data publicării ordonanţei de urgenţă în Monitorul Oficial, respectiv de joi, 19 februarie.

Diferenţa dintre taxa auto triplată şi taxa auto valabilă în perioada 1 iulie - 15 decembrie 2008 va fi restituită contribuabililor, la cerere, în termen de 45 de zile de la data depunerii unei cereri în acest sens şi a documentaţiei necesare.

În vederea calculării cuantumului taxei la nivelul din iulie, cererea şi documentele, înregistrate la autoritatea fiscală competentă, se completează în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei, cu cartea de identitate a vehiculului, şi, în cazul autovehiculelor rulate achiziţionate din alte state, un document din care să rezulte data primei înmatriculări a acestora, precum şi rezultatul expertizei tehnice efectuate de Regia Autonomă "Registrul Auto Român" ori rezultatul evaluării individuale.

Procedura de restituire se stabileşte prin ordin al ministrului Mediului şi ministrul Finanţelor Publice, în termen de 30 de zile de la data publicării ordonanţei.

Persoanele care au achiziţionat autovehicule în vederea înmatriculării în România după data de 15 decembrie 2008 şi care au achitat taxa pe poluare până la data intrării în vigoare a ordonanţei, respectiv 19 februarie, nu vor beneficia de prevederile acesteia.

Citeşte şi

Vezi aici la ce valori va ajunge taxa auto

Taxa auto, redusă cu o treime

CE a constatat că ordonanţa de triplare a taxei auto încalcă legislaţia UE

Taxa auto a fost triplată luni, odată cu publicarea în MO

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici