Numărul şomerilor la nivel mondial ar putea creşte la aproape 240 milioane

Criza economică mondială ar putea duce la creşterea, în acest an, a numărului de şomeri la nivel mondial la cifra record de aproape 240 milioane de persoane, echivalentul unei rate a şomajului de 7,4%, a estimat Biroul Internaţional al Muncii.

23 afișări
Imaginea articolului Numărul şomerilor la nivel mondial ar putea creşte la aproape 240 milioane

Numărul şomerilor la nivel mondial ar putea creşte la aproape 240 milioane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Condiţiile de pe piaţa muncii s-au înrăutăţit continuu de la începutul crizei. Proiecţiile noastre actuale arată că (numărul şomerilor - n.r.) va creşte cu 39-59 milioane de persoane în 2009 (faţă de 2007 - n.r.)", a declarat directorul general al Biroului, Juan Somavia, într-o conferinţă de presă.

În aceste condiţii, numărul total al şomerilor la nivel mondial ar putea ajunge, la sfârşitul anului, la 210-239 milioane de persoane, cifră record, a precizat el.

În estimările anterioare, din luna martie, instituţia a indicat că numărul şomerilor va avansa cu 52 milioane în următorii doi ani, la un total de 230 milioane. Aceste cifre se bazau pe previziunile de creştere economică ale Fondului Monetar Internaţional (FMI), care, însă, şi-a revizuit proiecţia, indicând pentru acest an o scădere a economiei mondiale de 1,3%.

Birou avertizează că tinerii vor fi printre principalele victime ale crizei de pe piaţa muncii, pentru categoria lor rata şomajului urmând să urce la 14-15% în 2009, de la 12% anul trecut.

Totodată, aproximativ 200 de milioane de muncitori riscă să intre în rândul celor care trăiesc dintr-un venit de mai puţin de doi dolari pe zi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici