NY Times: 150 de clienţi UBS ar putea fi anchetaţi penal în SUA pentru evaziune fiscală

Un număr de 150 de clienţi americani ai băncii elveţiene UBS ar putea fi anchetaţi penal în Statele Unite pentru evaziune fiscală, potrivit unei surse apropiate investigaţiilor, citate de The New York Times.

13 afișări
Imaginea articolului NY Times: 150 de clienţi UBS ar putea fi anchetaţi penal în SUA pentru evaziune fiscală

NY Times: 150 de clienţi UBS ar putea fi anchetaţi penal în SUA pentru evaziune fiscală

Sursa citată susţine că mai multe anchete derulate în Statele Unite de către "câteva zeci" de procurori vor rezulta în trimiterea în justiţie a persoanelor vizate de investigaţii.

New York Times precizează că "nu este clar" de unde au obţinut autorităţile americane identităţile clienţilor.

UBS a convenit, în luna februarie, pentru a evita o confruntare în justiţie cu autorităţile din SUA, să plătească o penalizare de 780 milioane de dolari către guvernul Statelor Unite şi să pună la dispoziţia organelor de anchetă datele personale a 250 de clienţi suspectaţi de evaziune fiscală.

Guvernele din Statele Unite şi Elveţia au încheiat, la începutul acestei săptămâni, un acord pentru încheierea disputei privind investigaţia de evaziune fiscală, în cadrul căreia autorităţile americane au acuzat UBS că a ajutat 52.000 de clienţi din Statele Unite să-şi "ascundă" averile în conturi din Elveţia, pentru a nu plăti taxe.

Cele două părţi nu au declasificat detaliile înţelegerii sau dacă banca va fi obligată să transmită datele personale ale clienţilor suspectaţi.

Potrivit unei alte surse apropiate anchetei, citată de New York Times, Departamentul de Justiţie din Statele Unite a formulat o serie de criterii pentru selectarea clienţilor UBS ale căror date trebuie declasificate, respectiv acele persoane care au creat diverse tipuri de entităţi offshore pentru a evita taxele, precum şi clienţii care comunicau cu bancheri din Elveţia afiliaţi grupului financiar, fie personal, prin telefon sau email.

Totodată, declasificarea datelor ar trebui să vizeze, potrivit autorităţilor americane, acele conturi ale clienţilor UBS, constituite în Elveţia, care conţin sume de bani peste un anumit prag, încă necunoscut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici