O companie azeră caută parteneri români în sectorul gazelor şi petrolului

Compania Socar, din Azerbaidjan, vrea să furnizeze gaze naturale pentru conducta Nabucco şi ar putea colabora cu firme româneşti din sectorul gazelor şi petrolului în proiecte de stocare şi transport al hidrocarburilor.

34 afișări
Imaginea articolului O companie azeră caută parteneri români în sectorul gazelor şi petrolului

O companie azeră caută parteneri români în sectorul gazelor şi petrolului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Oficialii companiei azere au avut, marţi, o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Economiei şi ai mai multor companii din sectorul petrolului şi gazelor naturale, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Printre subiectele dezbătute în cadrul întâlnirii au fost stabilirea condiţiilor de alimentare a gazoductului Nabucco cu o parte din cantitatea necesară de gaze şi construcţia, împreună cu Romgaz Mediaş, a unor depozite de înmagazinare a gazelor naturale în România şi Azerbaidjan.

Nabucco, susţinut de companiile Transgaz Mediaş, OMV (Austria - acţionarul majoritar al Petrom), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE, vizează reducerea dependeţie Uniunii Europene de gazele din Rusia.

Gazoductul urmează să transporte gaze extrase din Asia Centrală către Europa, urmând să tranziteze Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.

De asemenea, compania azeră şi-a arătat disponibilitatea de a depozita ţiţei în depozitele Oil Terminal Constanţa (OIL), care să fie valorificat atât în România, cât şi pe pieţe europene.

Totodată, Socar a manifestat "un interes major" privind implicarea, atât ca furnizor de ţiţei, cât şi ca investitor pe teritoriul României, în oleoductul Constanţa-Trieste (Italia).

Proiectul de construcţie a oleoductului pan-european Constanţa-Trieste, care ar trece prin Constanţa, este dezvoltat de Croaţia, România, Serbia, Slovenia şi Italia. Aceste state au semnat în 2007 un acord pentru construcţia conductei.

Proiectul, care este intenţionat să fie operaţional în 2012, ar putea fi însă periclitat din cauza lipsei angajamentului din partea Italiei şi Sloveniei, care nu au semnat, anul trecut, memorandumul de asociere pentru construcţia oleoductului.

Alte zone de interes pentru compania azeră sunt participarea într-un joint-venture, împreună cu companii româneşti, în domeniul petrochimiei, şi participarea în domeniul ecologizării perimetrelor de exploatare petrolieră împreună cu compania Conpet Ploieşti (COTE).

"Ministerul Economiei, prin Conpet, care are experienţa şi expertiza pe proiecte europene, este în măsură să participe împreuna cu Socar la astfel de proiecte", potrivit sursei citate.

Delegaţia azeră, condusă de vicepreşedintele pentru investiţii al Socar, Elshad Nassirov, va vizita, miercuri, depozitul de gaze naturale de Bilciureşti, deţinut de Romgaz, şi staţia de comprimare Butimanu.

Socar a deschis în anul 2007 o reprezentanţă în Bucureşti şi a anunţat o serie de planuri de investiţii în România, dar fără rezultate concrete.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat în luna iulie, că Romgaz, Oil Terminal, Conpet şi Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), ar putea intra în parteneriat cu companiza azeră.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici