O firmă înregistrată în urmă cu o lună în România a preluat operaţiunile Blue Air

Firma Airline Management Solutions, înfiinţată în urmă cu o lună de patru acţionari români, a preluat fondul de comerţ al Blue Air, printr-o tranzacţie în sumă de 30 milioane de euro, care include asumarea unor obligaţii de 28 milioane de euro.

2781 afișări
Imaginea articolului O firmă înregistrată în urmă cu o lună în România a preluat operaţiunile Blue Air

O asociere româno-belgiană a câştigat licitaţia pentru preluarea Blue Air, pentru 30 milioane euro

Anterior, reprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvania au afirmat într-o conferinţă de presă că Airline Management Solutions este o firmă cu acţionariat româno-belgian.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Airline Management Solutions a fost înfiinţată pe 17 aprilie şi are ca acţionari patru persoane fizice din Bucureşti, respectiv Teodor Cristian Rada (33%), Marius Mihail Puiu (33%), Tudor-Zamfir Constantinescu (17%) şi Luciana Păunescu (17%).

Potrivit Linkedin, Luciana Păunescu deţine Blue Air Travel şi a fost director executiv la Maxitours Belgia, care are în ofertă diverse destinaţii din România.

Administratorul Airline Management Solutions, Tudor-Zamfir Constantinescu, este fost pilot la Blue Air şi locuieşte la Bruxelles, potrivit profilului său pe Facebook. De asemenea, Teodor Cristian Rada a fost pilot la Blue Air, potrivit profilului său pe google+.

Tranzacţia constă în transferul operaţiunilor companiei Blue Air (fondul de comerţ, care include brandul Blue Air, know-how-ul şi platforma de vânzare, nu şi activele imobilizate ale companiei), precum şi preluarea unor obligaţii de 28 milioane euro, din care 24 milioane euro reprezintă bilete plătite în avans de către 276.000 de pasageri.

"Firma Airline Management Solutions are în acţionariat exclusiv specialişti în aviaţie, cu experienţă în domeniu şi management orientat către dezvoltarea zborurilor în regim smart flying. Oferta trebuie aprobată de creditori şi acţionari înainte de a se face transferul efectiv al business-ului. Blue Air se vinde cu obligaţii de aproximativ 28 milioane euro reprezentate în principal de obligaţia de a transporta pasagerii care au achiziţionat bilete în avans şi de alte câteva creanţe. Obiectul tranzacţiei îl fac activele necorporale ale societăţii, brand-ul, marca, know-how-ul, web site-ul, platforma de rezervare bilete, cesiunea contractelor de leasing, depozitele cash colaterale şi participaţiile la Blue Aero SRL şi la Ingragroup SRL", se arată într-un comunicat al Casei de Insolvenţă Transilvania.

În comunicat se menţionează că firma a depus în conturile Blue Air un avans de 6 milioane lei şi că a venit cu garanţii bancare suplimentare de 5 milioane de euro pentru eliberarea cash-ului colateral.

"Transferul efectiv al operaţiunilor se va face într-o perioadă de 10-30 de zile. Totodată, toţi angajaţii, respectiv 520 de persoane vor fi preluate de noua companie. Compania aleasă a fost cea care a îndeplinit toate condiţiile impuse de noi, cea mai importantă fiind avansul de 6 milioane de lei, prin care compania îşi poate continua activitatea", a declarat, într-o conferinţă de presă, Andrei Cionca, fondatorul Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR), coordonatorul Comisiei de negociere pentru vânzarea Blue Air.

Întrebat de ziarişti pe cine reprezintă Airline Management Solutions şi dacă are licenţă de zbor pentru România, Cionca a afirmat doar că firma este înregistrată în România, are acţionariat româno-belgian şi că are licenţă de zbor "într-o ţară", fără să menţioneze care anume.

"Airline Management Solutions este deţinută de o firmă din Belgia şi două persoane fizice, este o firmă româno-belgiană, înregistrată în România. Este un start-up", a afirmat Cionca.

El a subliniat, la insistenţele ziariştilor care întrebau dacă în spatele firmei se află omul de afaceri Nelu Iordache, că acesta nu are nicio legătură cu această societate.

"Am avut discuţii cu Nelu Iordache despre compania Romstrade, dar nu am avut nicio discuţie pe tema vânzării Blue Air", a afirmat Cionca.

Casa de Insolvenţă Transilvania este administratorul judiciar al Romstrade, companie aflată în insolvenţă şi care deţine Blue Air.

"În acord cu creditorii şi investitorii interesaţi de Blue Air, am accelerat licitaţia pentru compania aviatică pentru a putea conferi companiei o stabilitate ridicată. S-a decis vânzarea business-ului Blue Air pentru a consolida poziţia companiei pe piaţa din România, cât şi pe piaţa europeană, şi pentru a putea îmbunătăţi calitatea serviciilor de transport aerian oferite pasagerilor", au menţionat reprezentanţii CITR.

Compania aeriană low cost a transportat anul trecut 1,45 milioane de pasageri şi are afaceri anuale de aproape 150 milioane euro. Principalul competitor, Wizz Air, a transportat 2,7 milioane pasageri şi estimează 3 milioane de pasageri pentru anul acesta.

Blue Air şi Romstrade sunt cele mai importante companii controlate de omul de afaceri Nelu Iordache, cercetat pentru deturnarea a 25 de milioane de lei din banii alocaţi pentru construirea autostrăzii Nădlac-Arad şi aflat în prezent în detenţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici