O firmă se va putea înscrie într-un singur patronat, propune Ministerul IMM-urilor

O firmă nu va mai putea face parte, în acelaşi timp, din mai multe patronate, iar un patronat va avea dreptul să fie membru al unei singure structuri asociative patronale, constituită pe criteriul domeniului de activitate, şi al uneia formată pe principiul teritorial, propune ministerul IMM-urilor.

47 afișări
Imaginea articolului O firmă se va putea înscrie într-un singur patronat, propune Ministerul IMM-urilor

Constantin Niţă, ministrul IMM-urilor (Imagine: Mediafax Foto/Octav Ganea)

În acest sens, Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţ şi Mediul de Afaceri (MIMMCMA) propune modificarea legii patronatelor.

Printre modificările propuse de MIMMCMA se numără constituirea unui patronat din cel puţin 15 persoane juridice, faţă de forma actuală a legii care prevede că o astfel de structură este constituită din cel puţin 15 persoane juridice sau persoane fizice autorizate.

În ceea ce priveşte structurile asociative, propunerea ministerului prevede că un patronat poate fi membru al unei singure structuri asociative patronale, constituită pe criteriul domeniului de activitate, şi al unei singure structuri asociative patronale, constituită pe principiul teritorial.

De asemenea, personalitatea juridică a unui patronat se va acorda, potrivit MIMMCMA, prin sentinţă a judecătoriei în a cărei rază teritorială se stabileşte sediul acestuia.

Ministerul IMM-urilor vrea şi un patrimoniu iniţial la constituirea organizaţiilor patronale.

Astfel, pentru patronate neconstituite în federaţii, confederaţii sau uniuni patrimoniul iniţial trebuie să fie de cel puţin 3.000 de lei, pentru federaţii de minim 5.000 de lei, pentru confederaţii - minim 10.000 lei, iar pentru uniuni teritoriale - cel puţin 5.000 lei.

O altă propunere prevede că federaţiile şi confederaţiile reprezentative pot primi în folosinţă, pe baza unei cereri motivate, imobile sau spaţii din fondul locativ de stat, pe care le vor folosi exclusiv ca sedii pentru organizaţiile patronale şi pentru care vor plăti o chirie corespunzătoare sediilor partidelor.

Legea prevede acum că structurile patronale reprezentative pot primi în locaţie, pe baza unei cereri motivate, imobile sau spaţii din fondul locativ de stat, pe care le vor folosi ca sedii şi pentru care plătesc chirie calculată potrivit dispoziţiilor privitoare la locuinţe.

Propunerea de modificare a Legii patronatelor a fost lansată miercuri spre dezbatere publică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici