O hidrocentrală fără lac de acumulare va funcţiona din 2012 pe râul Jiu

Hidroelectrica va finaliza, în 2012, o investiţie de 200 de milioane de euro într-o nouă hidrocentrală pe râul Jiu, care va funcţiona fără lac de acumulare, spre diferenţă de unităţile actuale din România, toate construite înainte de anul 1989.

884 afișări
Imaginea articolului O hidrocentrală fără lac de acumulare va funcţiona din 2012 pe râul Jiu

O hidrocentrală fără lac de acumulare va funcţiona din 2012 pe râul Jiu

Viitorul complex respectiv va fi format din două centrale, situate în aceeaşi zonă.

"Avem două centrale în lucru aici, fiecare cu câte trei grupuri energetice. Centrala Dumitra va avea trei grupuri de câte 24 MWh şi o producţie anuală de 38 GWh, iar la 12 kilometri de aducţiune, în aval, la Bumbeşti Jiu, va fi o centrală care va produce anual circa 177 Gwh. Avem o cifră de afaceri anuală de 370 milioane de euro şi o politică extrem de agresivă în investiţii, întrucât dorim să obţinem preţuri competitive care să ne permită să asigurăm atât consumul pentru piaţa internă, cât şi export pe piaţa din regiune", a declarat, miercuri, directorul general al Hidroelectrica, Mihai David.

Muncitorii care lucrează la centrala Dumitra au străpuns, miercuri, peretele care desparte galeriile prin care va curge apa râului Jiu în următorii ani. Astfel, a rezultat un tronson de aducţiune de aproape patru kilometri realizat la adâncime şi de 400 de metri în masivul muntos, diametrul galeriei fiind de 3,8 metri. Lucrările sunt executate de firmele Romelectro Bucureşti şi Hidroconstrucţia.

"Este prima investiţie începută după 1990, iar lucrarea de aici este una extrem de importantă pentru că vom capta unul din râurile cele mai importante din România. Amenajarea aceasta este de altă natură decât cele făcute de părinţii noştri. Este fără un lac de acumulare şi fără costurile pe care toată lumea le-a suportat zeci de ani", a spus David.

El a precizat că Hidroelectrica va moderniza, din 2010, hidrocentrala de la Bicaz, alte proiecte vizând unitatea de la Islaz, de pe Olt, şi cea de-a treia centrală de pe Dunăre.

Compania, deţinută de Ministerul Economiei, este cel mai ieftin producător de electricitate din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici