O nouă bancnotă de 10 lei, din decembrie

Banca Naţională a României (BNR) va pune în circulaţie, de la 1 decembrie, o nouă bancnotă cu valoarea nominală de 10 lei, care păstrează caracteristicile grafice ale cupiurilor aflate în circulaţie, dar este reproiectată din punct de vedere al elementelor de siguranţă.

1315 afișări
Imaginea articolului O nouă bancnotă de 10 lei, din decembrie

O nouă bancnotă de 10 lei, din decembrie (Imagine: Mediafax Foto)

"Reproiectarea bancnotelor reprezintă o practică a băncilor centrale şi se realizează periodic, ca urmare a rezultatelor constatate asupra modului de comportare a acestora în circulaţie şi a incidenţei contrafacerilor", se arată într-un comunicat al BNR remis, vineri agenţiei MEDIAFAX.

Noua bancnotă de 10 lei, reproiectată, va avea aceleaşi caracteristici cu actuala bancnotă de 10 lei din emisiunea 2005, respectiv aceleaşi dimensiuni, aceeaşi culoare predominantă, aceleaşi elemente grafice.

Singurele deosebiri apar în ceea ce priveşte elementele de siguranţă şi constau în faptul că s-a renunţat la imprimarea în relief de pe ambele feţe ale bancnotei şi, implicit, la imaginea latentă ce conţinea iniţialele "BNR’" de pe aversul bancnotei, fiind utilizată doar tehnica de imprimare plană şi, în plus, a fost restilizată fereastra transparentă, astfel că în locul valorii nominale ,,10’’ au fost imprimate două pensule aurii, vizibile pe ambele părţi ale bancnotei.

Celelalte elemente de siguranţă destinate expres publicului (filigranul, elementul auriu, banda iridescentă, elementul de suprapunere avers - revers, firul de siguranţă) se menţin neschimbate.

Noile bancnote de 10 lei, reproiectate, emisiunea 2008, vor circula în paralel cu cele din emisiunea 2005, care vor fi retrase de pe piaţă, treptat, pe măsură ce se uzează şi devin improprii circulaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici