O reţea de benzinării a introdus staţiile de încărcare electrică cu plată. VIDEO

O reţea de benzinării a introdus plata pentru maşini electrice în patru staţii din Bucureşti, o premieră pe piaţa din România. În ţara noastră, există aproximativ 3.000 de maşini electrice, iar numărul lor este în creştere.

2395 afișări
Imaginea articolului O reţea de benzinării a introdus staţiile de încărcare electrică cu plată. VIDEO

O reţea de benzinării a introdus staţiile de încărcare electrică cu plată. VIDEO

Compania Mol a introdus la patru benzinării din Bucureşti încărcarea cu plată a maşinilor electrice. Preţul e de 29 de lei pentru o încărcare normală şi 44 de lei pentru o încărcare rapidă. Reprezentanţii firmei spun că fiecare sesiune iniţiată se referă la o singură încărcare, indiferent de timpul petrecut la staţie sau de electricitatea consumată.

Pentru şoferii de automobile electrice, există şi staţii publice de încărcare care oferă energie gratuit. Acestea pot fi utilizate în limita unei singure sesiuni de încărcare pe zi. Pentru ca sesiunea de încărcare să fie fără costuri, utilizatorii trebuie să se înregistreze în aplicaţia e-charge.

"Avem staţii de încărcare pentru maşinile electrice în 24 de locaţii Kaufland şi continuăm să ne extindem. Anul trecut au fost încărcaţi aproximativ 1 milion kilowaţi oră", a declarat Loredana Samoilă, PR manager Kaufland România.

Există şi staţii de încărcare pentru maşinile electrice care sunt montate doar de decor. Reporterii Mediafax au găsit o staţie de încărcare care nu a funcţionat niciodată într-o parcare a unui magazin Mega Image din Băneasa.

"Am văzut că au venit maşini şi au plecat pentru că staţia nu funcţionează. E montată, dar nu este în stare de funcţionare" a spus un paznic care munceşte în apropiere.

"Multe dintre ele dau erori în momentul în care încerci să-ţi încarci maşina. Deci foarte multe dintre ele nu sunt funcţionale", a spus şi un şofer.

Proprietarii de maşini electrice îşi doresc, totuşi, mai multe staţii de încărcare în România şi ar vrea ca statul să se implice mai mult în infrastructură.

"Mult mai implicat. Avem nevoie de foarte multe staţii electrice. Chiar avem nevoie să se implice mai mult şi să creeze o infrastructră mai mare", a spus o femeie.

Specialiştii spun că avantajul pe care îl ai atunci când deţii o maşină electrică este faptul că se poate economisi destul de mult.

"În cazul unei maşini de clasa Golfului, dacă ne raportăm la consumul pe 100 de kilometri, aceasta consumă cam 15 kilowaţi oră la suta de kilometri modelul electric, ceea ce înseamnă undeva la 10 lei dacă o încărcăm acasă sau 30 de lei dacă o încărcăm rapid la o staţie publică. Versus aceeaşi maşină cu carburant convenţional care la un consum de 7-8 litri la suta de kilometri ar da cam 45-48 de lei. Deci o diferenţă destul de mare", a spus Alexandru Teodorescu, CEO-ul companiei Renovatio.

Aproximativ 2.000 de maşini electrice au fost livrate în România în ultimii trei ani, iar numărul acestora este în creştere, potrivit datelor Porsche România. Anul acesta, piaţa maşinilor electrice ar putea ajunge la 3.000 – 3.500 de unităţi, în funcţie de evoluţia programului Rabla Plus.

Rabla Plus este un program guvernamental prin care statul acordă o subvenţie de 45.000 de lei (circa 9.500 de euro) celor care vor să achiziţioneze o maşină electrică. În prezent, cel mai ieftin model de maşină electrică porneşte de la circa 20.000 de euro.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici