OACI menţine normele în vigoare pentru aviaţia civilă în zonele de conflict

Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI) a considerat marţi că statele şi companiile aeriene trebuie să rămână responsabile de spaţiile lor aeriene şi planurile de zbor pentru zonele de conflict.

131 afișări
Imaginea articolului OACI menţine normele în vigoare pentru aviaţia civilă în zonele de conflict

OACI menţine normele în vigoare pentru aviaţia civilă în zonele de conflict (Captură video)

După prăbuşirea avionului Malaysia Airlines care efectua cursa MH17, doborât probabil de o rachetă sol-aer ce survola estul Ucrainei, controlat de separatişti, OACI a înfiinţat la sfârşitul lui iulie un grup de lucru care să definească modalităţi prin care toţi transportatorii să beneficieze de acelaşi nivel de informare cu privire la riscurile de survolare a teritoriilor aflate în conflict.

În concluzia raportului său, acest grup de lucru nu consideră necesar să se modifice funcţionarea actuală a gestionării riscurilor cu care se confruntă aviaţia civilă în zone de conflict.

"Raportul propune ca actualul cadru de gestionare al aviaţiei civile internaţionale să rămână în vigoare", a anunţat marţi OACI într-un comunicat.

Acest cadru menţionează că "statele continuă să fie responsabile de siguranţa zborurilor în spaţiul lor aerian suveran şi în spaţiul aerian delegat".

În acest context, "le revine ca ultim resort utilizatorilor spaţiului aerian să decidă dacă efectuează zboruri" în aceste zone, scrie OACI, care lasă companiilor aeriene responsabilitatea de a survola zonele de conflict.

Acest concluzii nu vor mulţumi însă cel mai probabil transportatorii.

Marţi, la Montreal, OACI a adoptat o rezoluţie prin care "cere insistent statelor să ia toate măsurile necesare pentru a menţine siguranţa navigaţiei aeriene". Pentru aceasta, organizaţia le cere statelor să "stabilească riscurile cu care se pot confrunta" avioanele civile în zonele de conflict. OACI cere fiecărei ţări să "evalueze aceste riscuri" şi să "facă schimb de informaţii".

OACI a cerut ca în caz de conflict pe teritoriul lor, ţările să ia măsurile necesare precum "restricţionarea accesului sau închiderea spaţiului aerian" pentru a evita catastrofe de tipul MH17. Ţările ar trebui, cel puţin, să emită un "aviz în atenţia utilizatorilor spaţiului aerian" cu privire la riscuri, a adăugat OACI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici