Oamenii de afaceri vor în concesiune proiectele de interes naţional

Oamenii de afaceri români solicită autorităţilor concesionarea către firme private a proiectelor de interes naţional care nu pot fi finanţate de stat, şi totodată, să prezinte argumentele pentru care Guvernul nu apelează la principalii finanţatori internaţionali pentru susţinerea economiei.

11 afișări
Imaginea articolului Oamenii de afaceri vor în concesiune proiectele de interes naţional

Oamenii de afaceri vor în concesiune proiectele de interes naţional (Imagine: Mediafax Foto)

"Cerem Guvernului şi Ministerului de Finanţe să stabilească, odată cu construcţia bugetară multianuală, lista obiectivelor de interes naţional sau regional care nu pot fi finanţate din fondurile publice, propunând mediului de afaceri preluarea prin concesiune a acestor lucrări, într-un mod transparent, predictibil", se arată într-un comunicat al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit AOAR, măsura ar ajuta la realizarea unui volum mai mare de lucrări importante, mai ales în domeniul infrastructurii, precum şi în sectoare sociale, asigurând astfel posibilitatea dezvoltării afacerilor, atragerea investitorilor, crearea de noi locuri de muncă şi creşterea pe baze investiţionale a veniturilor la bugetul de stat.

"Se va asigura totodată mobilizarea consistentă a bazei de producţie de care dispune România, cu efecte benefice asupra evoluţiei balanţei comerciale a ţării", susţin oamenii de afaceri.

În acest context, AOAR solicită Ministerului Finanţelor să impună în construcţia bugetului pentru anul 2009 şi în cadrul proiecţiei bugetare pentru 2010 şi 2011, aplicarea unor politici publice asumate prin programul de guvernare, stabilind obiective concrete care trebuie realizate prin cheltuirea banilor publici şi impunerea de indicatori cantitativi care să permită evaluarea obiectivă a activităţii fiecărui ordonator de credite.

"Guverul trebuie să acorde o atenţie prioritară mediului de afaceri, singurul care poate genera veniturile bugetare necesare bunei funcţionări instituţionale şi realizării promisiunilor de natură socială făcute în campania electorală şi incluse şi în programul de guvernare", se precizează în comunicat.

Astfel, oamenii de afaceri cer autorităţilor să sprijine mediul de afaceri, în conformitate atât cu deciziile adoptate la nivelul Uniunii Europene, cât şi cu practica adoptată de guvernele din unele state membre.

"Cerem public să se adopte o poziţie argumentată, comună Guvern-BNR, care să explice lipsa de interes a autorităţilor române în a purta discuţii cu principalii finanţatori internaţionali, UE, Banca Centrală Europeană, Banca Europeană de Investiţii sau FMI, în scopul asigurării unei posibile surse de finanţare a unui program de relansare economică şi de reindustrializare a României, conform angajamentelor asumate prin programul de guvernare", se mai spune în comunicat.

AOAR atrage atenţia că restrângerea activităţii economice, din ultima perioadă, în toate sectoarele cu pondere importantă în formarea PIB-ului, pe fondul lipsei adoptării rapide a unor măsuri adecvate, va duce la reducere drastică şi ireversibilă pe termen scurt a creşterii economice în 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici