Obama a criticat aspru bancherii de pe Wall Street

Preşedintele SUA, Barack Obama, a criticat aspru bancherii de pe Wall Street pentru că au acceptat bonusuri mari în condiţiile în care sistemul financiar este în pragul colapsului.

19 afișări
Imaginea articolului Obama a criticat aspru bancherii de pe Wall Street

Obama a criticat aspru bancherii de pe Wall Street (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Criticile preşedintelui, cărora li s-au alăturat cele ale vicepreşedintele SUA, Joe Biden, şi ale purtătorului de cuvânt al Casei Albe, au intervenit după ce un organism de control a indicat că în 2008 au fost acordate directorilor de bănci bonusuri de 18,4 miliarde de dolari, într-un an în care autorităţile SUA au cheltuit sute de miliarde de doari din bani publici pentru a salva sistemul bancar.

"Este culmea iresponsabilităţii. Este ruşinos", a declarat Obama.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs, a avertizat că "acest comportament imoral" al bancherilor împiedică eforturile autorităţilor de a salva băncile.

Biden, într-un interviu acordat postului de televiziune CNBC, a caracterizat decizia bancherilor de a accepta bonusuri ca pură lăcomie, "acelaşi păcat care a declanşat şi criza financiară".

În plus, la o întâlnire cu şefii partidelor din Congres, Obama a criticat companiile care au primit sprijin financiar guvernamental şi care "au renovat toaletele şi birourile".

Afirmaţiile fac referire la zvonurile potrivit cărora fostul preşedinte al Merrill Lynch, John Thain, a cheltuit 1,2 milioane dolari cu amenajarea biroului, din care 35.000 de dolari au fost folosiţi pentru achiziţionarea unei canapele, iar 1.500 de dolari pentru un coş de gunoi.

"Obama este acum şeful comitetului pentru compensaţii pentru bănci, iar oricine de pe Wall Street care ignoră noile condiţii o face pe propriul risc. Cei care au beneficiat de bonusuri nu au nicio şansă, acum, să primescă bani şi nu mai au alţi susţinători afară de propria familie", a afirmat Michael Holland, fondatorul companiei Holland & Co, din New York.

Citigroup, instituţie financiară care a beneficiat de sprijin guvernamental, a anulat, marţi, în urma criticilor primite de la Casa Albă, planurile de a cumpăra un avion de 50 milioane dolari pentru directori.

Exuberanţa oamenilor de afaceri americani nu este caracteristică doar bancherilor. Directorii executivi ai constructorilor auto General Motors şi Chrysler au fost mustraţi de politicieni când au călătorit spre Washington în avioanele companiilor pentru a cere ajutor Guvernului.

Citeşte şi:

Deciziile luate de Obama de la învestirea sa în funcţie

Criza economică va influenţa opţiunile militare ale lui Obama

Camera Reprezentanţilor a aprobat planul de relansare a economiei americane

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici