Obama: Vom merge din criză în criză dacă nu sunt redresate dezechilibrele din economia globală

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a declarat că economia mondială a intrat într-un proces de revenire, însă a avertizat că eşecul în redresarea dezechilibrelor din sistemul economic global ar putea conduce la noi crize.

17 afișări
Imaginea articolului Obama: Vom merge din criză în criză dacă nu sunt redresate dezechilibrele din economia globală

Obama: Vom merge din criză în criză dacă nu sunt redresate dezechilibrele din economia globală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Obama s-a adresat duminică unui summit al liderilor din regiunea Asia Pacific, găzduit de Singapore.

"Nu putem urma aceleaşi politici care au condus la o creştere economică atât de dezechilibrată. Dacă vom proceda aşa, vom continua să alunecăm din criză în criză, pe un drum marcat de eşecuri care a avut deja consecinţe devastatoare pentru oameni, pentru afaceri şi pentru Guverne", a afirmat Obama.

Potrivit unor surse oficiale prezente la reuniune, liderii prezenţi la Singapore fac eforturi pentru a ajunge la o concluzie a summit-ului, pe fondul dezbaterilor aprinse dintre Statele Unite şi China pe tema pieţelor valutare şi protecţionismului comercial.

Oficialul citat de Reuters susţine că declaraţia comună care ar marca finalul summit-ului este întârziată de discuţiile dintre Washington şi Beijing, subliniind tensiunile care îşi vor face probabil apariţia săptămâna viitoare, odată cu vizita lui Obama în China, marcată de decizia Guvernului american de a aplica accize pe importurile de anvelope auto chinezeşti, premieră în relaţiile comerciale dintre cei doi giganţi ai economiei mondiale.

Beijingul se teme că decizia părţii americane stabileşte un precedent pentru noi posibile accize pe mărfuri din China care câştigă cotă de piaţă în SUA în defavoarea companiilor americane.

Obama a subliniat, la Singapore, că economia mondială nu trebuie să revină la cicluri de "boom" similare celor anterioare crizei şi recesiunii globale.

"Am ajuns la unul dintre acele puncte rare de inflexiune din istorie, unde avem oportunitatea de a porni pe un alt drum, de a adopta o nouă strategie pentru combaterea şomajului şi creştere economică. Creştere echilibrată. Creştere sustenabilă", a arătat preşedintele Statelor Unite.

Obama cere Americii să economisească mai mult, să cheltuiască mai puţin, să-şi reformeze sistemul financiar şi să reducă deficitele şi gradul de îndatorare. Pe de altă parte, el doreşte ca cei mai importanţi exportatori, precum China, să ia măsuri pentru creşterea cererii pe piaţa internă.

Yuanul va fi în centrul atenţiei în timpul vizitei lui Obama în China. Cursul monedei chineze faţă de dolar a fost blocat de Guvernul de la Beijing de la mijlocul anului trecut, pentru a apăra economia Chinei de recesiune.

Washingtonul susţine că yuanul "subevaluat" contribuie la dezechilibrele macroeconomice dintre Statele Unite şi China.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici