OCDE afirmă că inteligenţa artificială ar putea distruge milioane de locuri de muncă în ţările bogate

  • Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică susţine că adoptarea în masă a inteligenţei artificiale generative la locul de muncă va declanşa un val de pierderi de joburi şi probleme de etică.
  • OCDE avertizează cele mai bogate economii ale lumii să se pregătească pentru agitaţie pe pieţele muncii.
298 afișări
Imaginea articolului OCDE afirmă că inteligenţa artificială ar putea distruge milioane de locuri de muncă în ţările bogate

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Dezvoltarea rapidă a inteligenţei artificiale generative, care este capabilă să efectueze lucrări scrise complexe la un cost din ce în ce mai scăzut, combinată cu uşurinţa de a adopta aceste noi tehnologii "sugerează că economiile OCDE ar putea fi în pragul unei revoluţii a inteligenţei artificiale care ar putea schimba fundamental locul de muncă", a declarat, marţi, organizaţia cu sediul la Paris, potrivit Financial Times.

OCDE este cel mai recent organism economic care avertizează cu privire la impactul perturbator al unor tehnologii precum ChatGPT, afirmând în raportul său privind ocuparea forţei de muncă că beneficiile potenţiale, cum ar fi satisfacţia mai mare la locul de muncă şi creşterile de productivitate, trebuie să fie puse în balanţă cu efectele negative, în special pentru ocupaţiile cu un nivel de calificare ridicat în mod tradiţional.

Stefano Scarpetta, director pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale în cadrul OCDE, a declarat că, în ciuda impactului limitat de până acum al inteligenţei artificiale generative pe piaţa muncii, este "clar că potenţialul de substituire rămâne semnificativ, ceea ce ridică temeri legate de scăderea salariilor şi de pierderea de locuri de muncă".

Ocupaţiile care prezintă cel mai mare risc sunt locuri de muncă înalt calificate, în domenii precum finanţele, medicina şi dreptul, care reprezintă aproximativ 27% din locurile de muncă din economiile membre ale OCDE, care sunt printre cele mai bogate din lume. Ponderea este chiar mai mare în state membre precum Italia, Germania şi Franţa şi mai mică în Regatul Unit şi SUA.

Alţi economişti au remarcat că tehnologia ar putea stimula creşterea economică. Goldman Sachs a declarat la începutul acestui an că sporurile de productivitate legate de adoptarea inteligenţei artificiale generative ar putea creşte producţia globală cu 7% în 10 ani. Cu toate acestea, banca de investiţii a avertizat, de asemenea, că tehnologia ar putea distruge 300 de milioane de locuri de muncă.

Raportul OCDE a evidenţiat faptul că inteligenţa artificială creează noi locuri de muncă şi creşte salariile şi că mulţi lucrători au declarat că aceste tehnologii le-au îmbunătăţit plăcerea la locul de muncă prin automatizarea sarcinilor periculoase sau plictisitoare.

Cu toate acestea, Scarpetta a avertizat, de asemenea, că utilizarea inteligenţei artificiale "vine, de asemenea, cu provocări etice serioase în ceea ce priveşte protecţia datelor şi a vieţii private, transparenţa şi explicabilitatea, prejudecata şi discriminarea, luarea automată a deciziilor şi responsabilitatea".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici