Oficial BCE: Economiile periferice din zona euro trebuie să aplice reforme structurale

Statele periferice din zona euro, precum Portugalia, Spania, Grecia şi Irlanda, trebuie să aplice reforme structurale pentru rezolvarea decalajelor între performanţele economice ale celor 16 state din regiune, a declarat Axel Weber, membru în conducerea BCE.

23 afișări
Imaginea articolului Oficial BCE: Economiile periferice din zona euro trebuie să aplice reforme structurale

Oficial BCE: Economiile periferice din zona euro trebuie să aplice reforme structurale (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Weber a afirmat într-un discurs la Strasbourg că majoritatea reformelor trebuie să aibă loc în Portugalia, Spania, Grecia şi Irlanda, unde persistă deficitele de cont curent.

Majorarea salariilor şi stimularea cererii interne în ţările cu excedente de cont curent, precum Germania, vor avea un impact scăzut pentru echilibrarea situaţiei, consideră Weber, care deţine şi funcţia de preşedinte al Bundesbank, banca centrală din Germania.

"Având în vedere structura actuală a comerţului, majorarea importurilor Germaniei cu 10% ar îmbunătăţi balanţa contului curent în Spania, Portugalia şi Grecia cu numai 0,25%", a arătat Weber.

El a explicat că motivele mai profunde ale dezechilibrelor sunt factori interni din ţările care înregistrează deficite, astfel încât acestea trebuie să acţioneze.

Statele din sudul Europei, cu deficite bugetare mari, s-au confruntat în acest an cu o criză a datoriilor suverane şi sunt nevoite să se împrumute cu dobânzi mari.

Banca Centrală Europeană le-a cerut să adopte reforme structurale pentru stimularea exporturilor şi îmbunătăţirea competitivităţii, care s-a erodat în ultimii ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici