Oficial CE: Economia României va scădea în acest an cu 1,9%

Economia România va scădea în acest an cu 1,9%, din cauza cererii interne slabe şi a inundaţiilor, dar PIB-ul va avansa în 2011 cu 1,5% sau chiar mai mult, a declarat Laurent Moulin, oficial al Comisiei Europene, la conferinţa comună cu FMI şi Banca Mondială.

11 afișări
Imaginea articolului Oficial CE: Economia României va scădea în acest an cu 1,9%

Oficial CE: Economia României va scădea în acest an cu 1,9% (Imagine: Mediafax Foto)

Moulin a adăugat că din punct de vedere al CE au fost îndeplinite condiţiile de eliberare a celei de treia tranşe care-i revine în cadrul acordului, întrucât ţintele de deficit convenite vor fi atinse.

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat, săptămâna trecută, că discuţiile cu FMI nu vizează majorări de taxe şi impozite, nici în acest an, nici în 2011, dar că noile estimări indică o scădere economică de 1,7 - 1,9% în acest an.

"Slăbiciunile cererii interne, incertitudinile regionale, precum şi inundaţiile din ultima perioadă pot avea efecte negative asupra economiei. Ne-am revizuit în jos estimarea privind contracţia economiei în 2010, la 1,9%. Economia va creşte cu 1,5% - 2% anul viitor şi chiar mai mult în 2012", a afirmat la rândul său Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România.

El a adăugat că trecerea la creştere economică va avea loc începând cu al doilea trimestru din 2011 şi se va menţine pe tot parcursul anului.

Franks a arătat că, în acest an, anumite sectoare ale economiei au început să-şi revină, printre care exporturile.

Oficialul FMI a precizat că, deşi construcţiile şi consumul se află încă la niveluri foarte joase, acestea îşi vor reveni după ce ajustările fiscale şi-au făcut efectul.

O misiune comună a FMI şi a Comisiei Europene a sosit în 26 iulie la Bucureşti pentru o nouă revizuire a acordului cu România, fiind evaluat modul în care România a îndeplinit criteriile de performanţă stabilite pentru finele lunii iunie şi discutat noul set de prognoze macroeconomice.

În urma încheierii acestei revizuiri, Consiliul Director al FMI ar trebui să supună aprobării, în luna septembrie, eliberarea celei de-a şasea tranşe din împrumut, în valoare de peste 900 milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici