Oficial FMI: Europa ar trebui să ia în calcul o nouă restructurare a datoriei Greciei

Ţările europene ar trebui să ia în calcul restructurarea datoriei Greciei, dacă povara financiară asupra statului elen se dovedeşte nesustenabilă, a declarat directorul exectiv al FMI, Menno Snel.

259 afișări
Imaginea articolului Oficial FMI: Europa ar trebui să ia în calcul o nouă restructurare a datoriei Greciei

Oficial FMI: Europa ar trebui să ia în calcul o nouă restructurare a datoriei Greciei (Imagine: Shutterstock)

"O contribuţie din partea guvernelor va fi cu siguranţă subiect de discuţie", a susţinut Snel pentru publicaţia olandeză Het Financieele Dagblad.

Comentariile oficialului FMI evidenţiază una dintre divergenţele dintre UE, Banca Centrală Europeană şi FMI în privinţa combaterii crizei datoriilor, scrie New York Times. Cele trei instituţii formează împreună Troika creditorilor internaţionali ai Greciei.

Oficiali europeni au declarat, în septembrie, că FMI pune presiune asupra lor pentru a restructura datoria Atenei către statele europene.

Europa ar prefera să acorde Atenei mai mult timp pentru a respecta ţintele din programul fiscal convenit.

Snel este unul dintre cei 24 de directori executivi ai FMI, unde reprezintă Olanda şi 12 alte state din Europa Centrală şi de Est, fosta Uniune Sovietică şi Orientul Mijlociu, între care şi România.

Creditorii privaţi ai Greciei au şters, în prima parte a anului, datorii de 100 de miliarde de euro, în urma celei mai mari restructurări a unei datorii de stat din istorie. Grecia va înregistra în 2013 al şaselea an de recesiune, în pofida pachetelor de împrumuturi externe primite de la statele din zona euro şi FMI, iar datoria ţării tinde să devină nesustenabilă din nou, ca urmare a contracţiei economice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici