Oficialii europeni şi avocaţii români au analizat, la Alba Iulia, problematica bunelor practici CEDO

Reprezentanţii la vârf ai Baroului Alba, Curţii de Apel Alba Iulia, ICCJ şi Uniunii Avocaţilor Europeni au organizat vineri, la Alba Iulia, conferinţa internaţională cu tema „Independenţa şi imparţialitatea justiţiei în jurisprudenţa CEDO”, la care au participat şi judecători ai Curţii Europene.

196 afişări
Imaginea articolului Oficialii europeni şi avocaţii români au analizat, la Alba Iulia, problematica bunelor practici CEDO

Oficialii europeni şi avocaţii români au analizat, la Alba Iulia, problematica bunelor practici CEDO

Participanţii au analizat, între altele, exemplele de bune practici în activitatea Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), dreptul la un proces echitabil în jurisprudenţa europeană, principiul „ne bis in idem” (n.n.- care prevede ca „aceeaşi persoană să nu fie acuzată din nou de o infracţiune pentru care a fost deja achitată”), dar şi modalităţile de respectare a dreptului la apărare în jurisprudenţa CEDO, anunţă organizatorii.

„Prin linia conlucrării profesionale dintre profesiile juridice, s-a venit în întâmpinarea iniţiativei lăudabile privind activitatea grupului de reflecţie pentru perfecţionarea activităţii profesionale prin verificarea şi aplicarea consecventă a bunelor practici rezultate din hotărârile pronunţate de Curtea Europenă a Drepturilor Omului. Beneficiind de manifestările iniţiate de Baroul Alba, sub egida Centenarului Marii Uniri, confruntarea de opinii şi schimbul de experienţă dintre avocaţi, procurori şi judecători sunt utile, pentru ca raţiunile de ordin public şi de interes general să poată fi implementate inclusiv cu expertiza directă a judecătorilor CEDO invitaţi la această manifestare”, a declarat Gheorghe Florea, preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, care s-a numărat printre speakerii acestei conferinţe.

La rândul său, în discursul de deschidere a reuniunii, avocatul Mihai Baco - decanul Baroului Alba şi vicepreşedinte al Uniunii Avocaţilor Europeni - a declarat: „Jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului reprezintă o pârghie a încrederii pe care noi, practicienii în Drept, avem misiunea să o folosim pentru a ajunge la conştiinţa societăţii”.

„În această idee unică a colaborării interprofesionale am iniţiat Conferinţa având ca temă Independenţa şi imparţialitatea justiţiei în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului. O temă ca un ecou al majorelor problemele sociale şi - mai ales - un răspuns al realităţii actuale. Un subiect pe care îl abordăm dintr-o perspectivă unică asigurată prin prezenţa în rândul nostru a unor personalităţi remarcabile implicate în mod direct şi activ în amplul mecanism de funcţionare CEDO”, a subliniat Mihai Baco.

Printre participanţii la conferinţa internaţională se regăsesc Iulia Moţoc, Paul Lemmens şi Yonko Grozev - judecători la CEDO -, dar şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Cristina Tarcea, procuror general al Parchetului de pe lângă ICCJ, Augustin Lazăr, alături de preşedinţii unor Curţi de Apel din mai multe judeţe ale ţării şi decanii unor barouri judeţene.

„Azi avem din nou confirmarea fără echivoc a faptului că avocatura din România se bucură de apreciere şi interes la nivel european, iar aceasta vine ca un argument incontestabil în sprijinul demnităţii şi prestigiului profesiei de avocat”, a mai spus Mihai Baco în alocuţiunea sa.

Conferinţa internaţională a fost organizată de Curtea de Apel Alba Iulia şi Baroul Alba, în colaborare cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Uniunea Avocaţilor Europeni şi Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici