Oleg Deripaska, primul miliardar rus afectat public de criza financiară globală

Oleg Deripaska este primul miliardar rus afectat public de criza financiară globală, după ce devalorizarea unei participaţii de 20% deţinută la o companie canadiană l-a determinat să cedeze pachetul de acţiuni către creditorii care au finanţat investiţia.

18 afișări
Imaginea articolului Oleg Deripaska, primul miliardar rus afectat public de criza financiară globală

Oleg Deripaska, primul miliardar rus afectat public de criza financiară globală (Imagine: Mediafax/AFP)

Deripaska s-a confruntat cu nemulţumiri legate de valoarea garanţiei, exprimate de creditorii care i-au acordat un credit de un miliard de dolari, necesar investiţiei de 1,4 miliarde de dolari la producătorul de piese auto Magna International, din Canada, potrivit Financial Times.

Astfel, miliardarul a fost nevoit să cedeze pachetul de 20% din acţiunile companiei, cu care garantase împrumutul, au declarat pentru FT două surse apropiate situaţiei.

Deşi în acte Deripaska este cel mai bogat rus, cu o avere estimată la 28 miliarde de dolari, nivelul de îndatorare al companiilor sale ridică semne de întrebare cu privire la lichiditatea unui imperiu financiar care depinde de piaţa creditelor.

Afacerile miliardarului din industria aluminiului, construcţii şi industria auto ar putea întâmpina dificultăţi serioase, în condiţiile în care turbulenteţele financiare au înjumătăţit în ultimele şase luni valoarea de piaţă a companiilor listate pe bursa de la Moscova.

Deripaska însuşi a manifestat o atitudine rezervată faţă de titulatura de "cel mai bogat rus", acordată de presă şi opinia publică, deoarece cifrele pe care se bazează această clasificare nu sunt calculate în funcţie de nivelul de îndatorare a conglomeratului său, Basic Element. Astfel, numai producătorul de aluminiu Rusal, parte a grupului, are datorii de 14 miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici