OMV Petrom nu are încă o decizie pentru explorarea din Marea Neagră/ Mediu legislativ, principalul obstacol în calea investiţiei

Mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în valoare de câteva miliarde în perimetrul Neptun Deep, arată Petrom în raportul pentru primul trimestru.

Urmărește
446 afișări
Imaginea articolului OMV Petrom nu are încă o decizie pentru explorarea din Marea Neagră/ Mediu legislativ, principalul obstacol în calea investiţiei

OMV Petrom nu are încă o decizie pentru explorarea din Marea Neagră/ Mediu legislativ, principalul obstacol în calea investiţiei

„Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate şi vom continuă dialogul cu autorităţile pentru a înţelege calea de urmat”, precizează compania.

Petrom arată că la sfârşitul lunii martie 2019, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă nr. 19, care a modificat Ordonanţa de Urgenţă nr. 114/2018, în urmă consultărilor cu jucătorii de pe piaţă. „Considerăm că Ordonanţa de Urgenţă nr. 19 reprezintă o evoluţie necesară în vederea revenirii la o piaţă liberalizată a gazelor naturale”. Conform evaluării preliminare a companiei, impactul net al acestor măsuri asupra rezultatului din exploatare al Grupului OMV Petrom pentru 2019 este un minus de 40 de milioane de euro.

OMV Petrom anunţa în toamna anului trecut, după apariţia legii offshore, că a amânat luarea unei decizii privind investiţia în proiectul de explorare din Marea Neagră pentru 2019, din cauza Guvernului român, care a avut nevoie de prea mult timp pentru legea offshore. Explorarea blocului Neptun din Marea Neagră este un joint venture între OMV Petrom şi compania americană ExxonMobil.

Comparativ cu trimestrul întâi 2018 valoarea vânzărilor consolidate a crescut cu 11%, susţinută de preţuri de piaţă mai mari ale mărfurilor în lei şi de volume mai mari ale vânzărilor de electricitate şi produse petroliere, contrabalansate parţial de volume mai mici ale vânzărilor de gaze naturale. Vânzările din Downstream Oil au reprezentat 70% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce vânzările din Downstream Gas au reprezentat 28% şi cele din Upstream 2% (vânzările din Upstream fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terţi).

Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a crescut în T1/19 cu 28% la 1.227 mil lei, că urmare a evoluţiei pozitive, atât în Upstream, datorită preţurilor mai mari, cât şi în Downstream, că rezultat al volumelor mai mari ale vânzărilor de produse petroliere şi energie electrică. Profitul net CCA excluzând elementele speciale atribuibil acţionarilor OMV Petrom S.A. a fost 1.056 mil lei (T1/18: 752 mil lei).

Rezultatul din exploatare pentru T1/19 a crescut la 1.288 mil lei, comparativ cu 1.080 mil lei în T1/18, în principal datorită preţurilor de piaţă mai mari ale mărfurilor.

Rezultatul financiar net s-a îmbunătăţit de la o pierdere de (63) mil lei în T1/18 la un câştig de 24 mil lei în T1/19, reflectând venituri mai mari din dobânzi, în principal că urmare a clarificării unei spete fiscale şi efectele favorabile ale cursului de schimb.

Prin urmare, profitul înainte de impozitare pentru T1/19 a fost de 1.313 mil lei, mai mare comparativ cu 1.017 mil lei în T1/18.

Impozitul pe profit a fost în sumă de (161) mil lei, în timp ce rată efectivă a impozitului pe profit a fost de 12% în T1/19 (T1/18: 16%).

Profitul net atribuibil acţionarilor OMV Petrom S.A. a fost de 1.151 mil lei (T1/18: 854 mil lei).

Investiţiile, în valoare de 826 mil lei în T1/19, au fost cu 2% mai mici comparativ cu T1/18. Acestea au cuprins în principal investiţiile din Upstream de 650 mil lei în T1/19, comparativ cu 653 mil lei în T1/18. Investiţiile din Downstream au fost în valoare de 168 mil lei (T1/18: 190 mil lei), din care 158 mil lei au fost pentru Downstream Oil (T1/18: 189 mil lei).

Grupul OMV Petrom a raportat o poziţie netă de numerar în valoare de 5.237 mil lei la sfârşitul T1/19, mai mare decât poziţia netă de numerar în valoare de 4.891 mil lei la sfârşitul T4/18.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici