Operatorii de telefonie mobilă trebuie să reducă tarifele roaming la mesajele text până la 1 iulie

Operatorii de telefonie mobilă trebuie să reducă, până la 1 iulie 2008, tarifele de roaming pentru mesajele text şi serviciile de internet mobil, în caz contrar Comisia Europeană(CE) urmând să impună reglementări în acest domeniu, a declarat Comisarul european pentru Telecomunicaţii, Viviane Reding.

1 afișare
Imaginea articolului Operatorii de telefonie mobilă trebuie să reducă tarifele roaming la mesajele text până la 1 iulie

Operatorii de telefonie mobilă trebuie să reducă tarifele roaming la mesajele text până la 1 iulie

Tariful pentru trimiterea unui mesaj text sau transferul unor date într-o ţară străină nu ar trebui să fie mult mai ridicat decât cel din ţara de origine, a afirmat Reding, citată de Reuters.

"Preţurile crescute de roaming trebuie să fie justificate de costurile suplimentare suportate de operatori. Dacă acest lucru nu se întâmplă, ele trebuie să dispară", a spus comisarul european.

Asociaţia GSM, care reuneşte operatori de telefonie mobilă, a anunţat că utilizatorii beneficiază deja de avantajele concurenţei pe piaţă şi că se va opune intenţiei de a stabili reglementări privind preţurile de retail, ca în cazul tarifelor pentru apelurile în roaming.

Uniunea Europeană a adoptat anul trecut o propunere înaintată de Reding privind reducerea costurilor de roaming pentru apeluri, dar aceasta nu includea şi referirea la mesajele text sau transferul de date.

Reding a menţionat că trimiterea unui mesaj text în străinătate nu ar trebui să fie mai scump decât în ţara de origine, incluzând costuri marginale foarte mici pentru utilizarea unei reţele străine de telefonie.

În ceea ce priveşte transferurile de date în roaming, folosite pentru verificarea mailului pe telefoane mobile sau navigarea wireless pe internet, Reding a menţionat că autorităţile de reglementare nu ar trebui să intervină prea mult, întrucât piaţa este încă la început, iar operatorii testează modelele de afaceri şi preţurile.

Totuşi, reprezentantul UE a făcut un apel la o reducere "credibilă" a tarifelor, subliniind că unii operatori solicită un preţ de 7 euro pentru transferul unui megabit de date, în timp ce alţii au micşorat tarifele la 0,25 de euro.

Mai mulţi operatori de telefonie mobilă, inclusiv Vodafone, KPN, 3 Group şi Telefonica au redus deja tarifele pentru transmisii de date în roaming.

Analiştii consideră că transferul de date în roaming este foarte profitabil, dar reprezintă numai o mică parte din veniturile operatorilor.

Totodată, operatorii de telefonie mobilă trebuie să informeze clienţii care călătoresc în străinătate cu privire la tarifele de roaming.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici