Opinie Adrian Vasilescu, BNR: Unde şi cum ar putea lovi unda de şoc a scumpirii petrolului

De câteva săptămâni, în condiţiile precipitării evenimentelor din Africa de Nord şi din Orientul Mijlociu, preţul petrolului tot urcă. Şi când se scumpeşte petrolul, unda de şoc inflaţionistă se propagă din treaptă în treaptă. Acum va fi la fel?

32 afișări
Imaginea articolului Opinie Adrian Vasilescu, BNR: Unde şi cum ar putea lovi unda de şoc a scumpirii petrolului

Opinie Adrian Vasilescu, BNR: Unde şi cum ar putea lovi unda de şoc a scumpirii petrolului (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Fapte adunate ani în şir, puse cap la cap, ar putea să ducă la concluzia că va fi la fel. Fiindcă e greu de crezut că producătorii vor accepta să se dispenseze de profitul adus de umflarea preţurilor, pentru mulţi dintre ei fiind unica sursă de supravieţuire în aceste vremuri grele. Sau comercianţii. Căci nici ei nu renunţă uşor la adaosul aducător de profit. Fiindcă nu suntem pe o piaţă normală, unde profitul nu se scoate din preţuri ce cresc anapoda, ci dintr-un volum tot mai mare de mărfuri comercializate pe piaţă, oferta în creştere fiind cel mai sigur remediu împotriva inflaţiei. Pe piaţa noastră regula e alta. La noi, "simpatia preţurilor" acţionează implacabil. S-a scumpit benzina?!

N-are nicio importanţă că acest fapt afectează un număr limitat de mărfuri. Foarte repede, toate preţurile o iau razna, cu motiv sau fără motiv. Dacă ne amintim bine, acest fenomen a devenit ciclic. De când ne luptăm cu spirala inflaţionistă, la cinci-şase luni am suportat acest şoc: mai întâi s-a scumpit benzina, apoi s-au scumpit transporturile, pe urmă toate mărfurile.

Citeşte mai multe despre părerea lui Adrian Vasilescu despre scumpirea petrolului pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici