"Oraşul meteoriţilor" profită de "cadoul cosmic" pentru a atrage turişti străini: Ar putea avea un Meteor Disneyland sau un aqua-parc cosmic - FOTO

Oraşul Celiabinsk, lovit în urmă cu două săptămâni de bucăţi din meteoritul care a explodat deasupra Munţilor Urali, încearcă să profite de expunerea fără precedent la nivel global câştigată în urma incidentului pentru a atrage turişti străini.

800 afișări
Imaginea articolului "Oraşul meteoriţilor" profită de "cadoul cosmic" pentru a atrage turişti străini: Ar putea avea un Meteor  Disneyland sau un aqua-parc cosmic - FOTO

"Oraşul meteoriţilor" profită de "cadoul cosmic" pentru a atrage turişti străini: Ar putea avea un Meteor Disneyland sau un aqua-parc cosmic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Înregistrată de numeroase camere video de bord ale conducătorilor auto, ploaia de meteoriţi a fost vizionată pe internet de milioane de persoane din întreaga lume, oferind o oportunitate unică de promovare turistică, potrivit Bloomberg.

"Cosmosul ne-a trimis un cadou şi trebuie să profităm de el", a declarat Natalia Gritsai, şefa autorităţii turistice din regiune, într-un interviu acordat Bloomberg în drum spre Lacul Chebarkul, unde au fost găsite cele mai mari bucăţi de meteorit.

Autorităţile din regiune s-au întâlnit pe 26 februarie la Cebarkul pentru a discuta despre o nouă strategie de dezvoltare economică, mizând în bună măsură pe potenţialul turistic.

"Avem nevoie de propriul Turn Eiffel sau Statuia Libertăţii", a spus ea.

Meteoritul, cu un diametru de 17 metri şi o greutate de peste 10.000 de tone la intrarea în atmosferă, a explodat deasupra Munţilor Ural cu forţa a 33 de bombe de la Hiroshima, potrivit datelor NASA. Incidentul a fost cel mai violent contact cu un meteorit din ultimul secol, provocând pagube materiale semnificative în Celiabinsk, capitala regiunii. Incidentul a lăsat în urmă peste 1.400 de răniţi, iar 4.000 de imobile au fost avariate.

Propunerile vehiculate la summit-ul oficialităţilor locale în vederea promovării turistice au variat de la organizarea unui "festival cosmic" anual cu muzică şi artificii la construirea unei "piramide plutitoare" pe lac.

Un oficial a propus construirea unui "Meteor Disneyland" care să recreeze evenimentele din 15 februarie. O altă idee a fost realizarea unui "aqua-parc cosmic".

Un alt participant la reuniune a propus zugrăvirea cu panorame cosmice a clădirilor din Celiabinsk care datează din era sovietică.

Cele mai detaliate planuri au venit din partea primarului Celiabinsk, Andrei Orlov, care a recomandat continuarea discuţiilor la intervale regulate, într-un ritm cât mai intens, "pentru a menţine în viaţă ideea turistică".

Orlov vrea să construiască, după topirea gheţii, un centru de scufundări la Cebarkul unde turiştii să poată căuta bucăţi de meteorit.

"Primul lucru de care avem nevoie aici sunt indicatoare rutiere în rusă şi engleză şi poliţişti care să poată spune «hello» şi «okay». Nu vrem să fie ca la piramidele de lângă Cairo, unde turiştii stau o oră, ţipă «Aladdin, arată-te» şi pleacă", a comentat edilul.

Agenţia locală de turism Sputnik organizează deja sejururi de vară pentru două grupuri de turişti japonezi, a declarat un reprezentant al companiei.

"Una dintre oferte reprezintă o excursie de două zile către zona de impact de la Cebarkul. Cealaltă va dura mai mult şi presupune vizitarea mai multor obiective. Preţul este de aproximativ 800 de dolari de persoană, sumă care include cazarea la hotel, dar nu şi drumul", a afirmat Elena Kolesnikova, manager Sputnik.

Regiunea Celiabinsk este responsabilă pentru peste 7% din producţia de oţel şi 11% din producţia de ţevi a Rusiei, potrivit datelor guvernului. Cea mai mare companie din regiune este Magnitogorsk Iron & Steel, controlată de miliardarul Victor Raşnikov.

Veniturile discreţionare ale populaţiei din regiune, în număr de 3,6 milioane, cresc de 5 ori mai greu decât media naţională, iar şomajul din zonă se ridică la 6,5%, faţă de 6% la nivel naţional.

Muzeul local de istorie a înlocuit deja principala atracţie cu o expoziţie de "Ziua Meteoritului", unde o bucată de meteorit este expusă în faţa unei galerii cu primele pagini ale mai multor ziare importante, trâmbiţând statutul de vedetă al oraşului.

Un sondaj realizat recent în zonă relevă că 26% dintre martorii evenimentului consideră că meteoritul le-a schimbat viaţa.

Persoanele care se consideră religioase au fost afectate de două ori mai puternic decât "necredincioşii", potrivit institutului de sondare FOM.

Aproximativ 40% dintre cei intervievaţi au crezut iniţial că explozia violentă resimţită în urmă cu două săptămâni a fost provocată de prăbuşirea unui avion. O treime se îndoiesc şi acum că a fost vorba de un meteorit, iar 8% au crezut la momentul respectiv că a fost vorba despre o rachetă.

Starea de panică a fost evitată datorită numeroaselor înregistrări viceo apărute imediat pe internet, a declarat guvernatorul regiunii Celiabinsk, Mihail Iurevici, citat de Bloomberg.

Acum că oraşul este renumit, "este timpul să trecem la treabă", a afirmat el.

"Nimeni nu auzise de noi, iar acum ne cunoaşte toată lumea. Putem câştiga datorită acestei situaţii. Dacă vom avea parte de un influx masiv de turişti, vom construi mai multe hoteluri", spune oficialul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici