Orban contrazice informaţia diseminată de Dăncilă privind interferenţa PPE pentru deschiderea unei fabrici Volkswagen în ţara vecină

Ludovic Orban a afirmat, referitor la scrisoarea liderului grupului PPE în Parlamentul European Manfred Weber către CE pentru susţinerea deschiderii unei fabrici Volkswagen în Bulgaria, că nicio formaţiune politică nu poate interveni în deciziile economice ale unei companii.

1216 afișări
Imaginea articolului Orban contrazice informaţia diseminată de Dăncilă privind interferenţa PPE pentru deschiderea unei fabrici Volkswagen în ţara vecină

Orban dezminte informaţia diseminată de Dăncilă privind interferenţa PPE privind deschiderea unei fabrici Volkswagen

„Decizia pe care o ia orice companie este o decizie pe care o ia conducerea companiei respective şi care este luată nu din raţiuni politice, ci din raţiuni economice de bussiness, în funcţie de condiţiile care sunt oferite unui investitor într-o ţară sau alta. Nu există nicio posibilitate de interferenţă din partea niciunei formaţiuni politice în deciziile economice pe care le iau companiile”, a declarat, luni, Ludovic Orban, întrebat despre subiect.

Chestionat dacă are o astfel de informaţie, liderul PNL a răspuns: „Nu am astfel de informaţie. Dacă există această informaţie, ea este falsă. Ştiu foarte bine cum funcţionează marile companii la nivel european, cu atât mai mult în Germania. Nu există nicio raţiune politică care să stea la baza unei astfel de decizii”.

Ludovic Orban a adăugat că pentru a atrage investitori, Guvernul trebuie să creeze un mediu de afaceri prietenos, stabil şi predictibil.

„Guvernul României trebuie să creeze un mediu de afaceri prietenos, un mediu de afaceri în care să existe predictibilitate, stabilitate, în care să existe o consultare a tuturor investitorilor, pentru a mări şansele de a atrage investiţii. O să vă dau un singur exemplu. Va urma Brexit. Este clar că vor fi relocări a unor capacităţi de producţie, iar România trebuie să fie pregătită pentru a putea deveni o gazdă pentru astfel de investiţii care să se realizeze în România. Se ştie foarte clar că investitorii au nevoie de un cadru fiscal şi legislativ stabil, au nevoie de o administraţie şi în general un Guvern cu care să poată fi în parteneriat. Guversnul nostru e capabil să reprezinte o garanţie suficient de importantă pentru orice investitor serios”, a conchis Orban.

Reacţia preşedintelui liberalilor vine după Viorica Dăncilă a declarat, luni, că europarlamentarii PNL nu susţin înfiinţarea unui sediu Volkswagen în România şi că liderul grupului PPE Manfred Weber a trimis o scrisoare în care arată susţinerea unei fabrici în Bulgaria. Premierul demisionar a anunţat că va vorbi cu Angela Merkel în acest sens.

Manfred Weber a transmis, la începutul acestei luni, o scrisoare către reprezentanţi din conducerea Comisiei Europene în care spune că Volkswagen ar trebui să se orienteze să deschidă o fabrică în Bulgaria şi nu în Turcia.

 

Dăncilă: PNL nu susţine înfiinţarea unei fabrici Volkswagen în România. Voi vorbi cu Merkel

Viorica Dăncilă a declarat, luni, că europarlamentarii PNL nu susţin înfiinţarea unui sediu Volkswagen în România şi că liderul grupului PPE Manfred Weber a trimis o scrisoare către conducerea Comisiei Europene în care arată susţinerea unei fabrici în Bulgaria. Premierul a anunţat că va vorbi cu Angela Merkel în acest sens.

„Noi am discutat despre acest proiect. Chiar ministrul Comerţului şi anteprenoriatului a fost în Germania, a vorbit despre acest proiect, avem cele mai avantajoase condiţii pentru o investiţie în România, dar din păcate nu avem susţinerea necesară. Grupul PPE a trimis o scrisoare prin care susţine Bulgaria. Domnul Weber, care este liderul grupului PPE a trimis această scrisoare către  Volkswagen, prin care susţin Bulgaria. Atunci mă întreb unde sunt PNL, ce a făcut domnul preşedintele Klaus Iohannis? Dânsul ne reprezintă în Consiliu, nu a putut discuta când a mers la Consiliu pentru a susţine România? Nu a putut discuta cu liderul grupului PPE pentru a susţine România?”, a spus Viorica Dăncilă, la DC News.

Premierul a afirmat că preşedintele Klaus Iohannis ştia de existenţa acestei scrisori de la PPE către Volkswagen, însă nu a reacţionat.

„Domnul Weber susţine Bulgaria, în condiţiile în care noi am venit cu propuneri mult mai avantajoase. Poate era justicat dacă Bulgaria avea propuneri mai bune din punct de vedere economic, al condiţiilor oferite către Volkswagen. Condiţiile noastre sunt mult mai bune, dar vedem că PPE de fapt susţine Bulgaria. Este o scrisoare, PNL, membru în PPE susţine acest lucru. Nu pot să cred că premierul a ştiut de această scrisoare, dar preşedintele nu. În mod normal, pe obiective importante pentru ţară trebuie să existe consens şi cooperare între Guvernul României, Administraţia Prezidenţială şi Parlament. Este greu să am cu domnul preşedinte o discuţie pe un asemenea obiectiv. Eu mă aşteptam ca domnul preşedinte să aibă o deschidere foarte mare pentru că trebuie să primeze interesul de ţară. La domnul preşedinte primează interesul personal”, a adăugat Dăncilă.

Şeful Executivului a anunţat că un ministru va merge din nou în Germania pentru a discuta cu liderii Volkswagen pentru înfiinţarea acestei fabrici în România.

Totodată, Viorica Dăncilă a precizat că va încerca să vorbească telefonic cu Angela Merkel despre acest aspect.

„Eu voi încerca această convorbire telefonică cu doamna Merkel, voi face tot ce e posibil pentru a aduce această investiţie în ţara noastră. Dl preşedinte a spus că a vorbit cu doamna Ursula von der Leyen şi a spus că nu contăm. Eu cred că nu îi face cinste. Iarăşi dăm din casă. Eu încerc să iniţiez această convorbire, dar dacă dl preşedinte a mers la Consiliu şi a spus că nu mai contăm. Dânsul a spus că un premier desemnat e mai important decât unul interimar. Mi se pare imposibil. Cum să faci astfel de afirmaţie. Eu am să încerc să iniţiez această discuţie cu doamna Merkel. Se va duce şi ministrul. Poate nu e de acuzat Weber. Weber e un lider de grup, poate partea bulgară a vorbit”, a adăugat Dăncilă.

 

Ce conţinea de fapt scrisoarea lui Manfred Weber. Liderul PPE cerea o investigaţie pentru alegerea Turciei

Liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, a trimis o scrisoare către reprezentanţii conducerii Comisiei Europene în care cere o investigaţie în cazul înfiinţării unei fabrici Volkswagen în Turcia.

„Un membru al consiliului de producţie auto Volkswagen Group a anunţat săptămâna trecută că compania finalizează un acord cu guvernul turc pentru construirea unei fabrici cu mai multe mărci în Manisa, lângă Izmir. Producţia planificată care va începe în 2020 va fi exportată în ţările Europei de Est.

O astfel de înţelegere ridică îngrijorări serioase cu privire la perturbarea concurenţei în detrimentul UE - întrucât toate statele membre UE sunt obligate prin reguli stricte de concurenţă şi ajutor de stat, în timp ce Turcia ar putea stabili ajutoare pentru producţia care va fi exportată pe piaţa noastră europeană în dezavantajul unor ţări precum Bulgaria.

Prin urmare, aş dori să solicit serviciilor Comisiei Europene să investigheze îndeaproape termenii şi condiţiile în care acest acord se impune şi să ia măsurile necesare pentru a impune condiţii de egalitate, pentru a insista asupra reciprocităţii în relaţiile noastre comerciale şi pentru a preveni nedreptatea concurenţa de la distrugerea locurilor de muncă în Europa”, se arată în scrisoarea transmisă de către Manfred Weber către conducerea Comisiei Europene.

Taguri:
orban,
volkswagen,
ppe

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici