Ludovic Orban îndeamnă Ungaria şi Polonia să aprobe bugetul UE şi Fondul de relansare

  • Ludovic Orban îndeamnă Ungaria şi Polonia să aprobe bugetul UE şi Fondul de relansare economică
  • Ludovic Orban: "Blocarea adoptării unei decizii privind Planul de relansare afectează întreaga UE"
  • Ungaria şi Polonia blochează aprobarea bugetului UE din cauza mecanismului privind statul de drept
3201 afișări
Imaginea articolului Ludovic Orban îndeamnă Ungaria şi Polonia să aprobe bugetul UE şi Fondul de relansare

Premierul Ludovic Orban a îndemnat, joi, Ungaria şi Polonia să renunţe la blocarea procedurilor de adoptare a bugetului Uniunii Europene şi a Fondului de relansare economică, argumentând că sunt afectaţi toţi cetăţenii europeni de actualul impas.

"Blocarea adoptării unei decizii privind Planul de relansare afectează întreaga UE, inclusiv pe cetăţenii din Ungaria şi Polonia", a declarat Ludovic Orban într-un interviu acordat Agenţiei France-Presse.

Premierul României s-a declarat încrezător că "în final se va ajunge la un acord", dar a respins argumentele Ungariei şi Poloniei, care se opun introducerii mecanismului privind respectarea normelor statului de drept. "Respectarea standardelor statului de drept reprezintă o garanţie pentru fiecare contribuabil că banii vor fi cheltuiţi corect, în interes public", a subliniat Ludovic Orban în interviul acordat AFP, potrivit France 24.

"Guvernele ţărilor care se opun condiţionalităţilor trebuie să înţeleagă că este necesar să fie construită încrederea publică în acest program, care este extrem de important pentru relansarea economiei întregii Europe, în beneficiul cetăţenilor din Polonia şi Ungaria", a argumentat Ludovic Orban într-un alt interviu, acordat site-ului Politico.eu. "Nu cred că un guvern le poate spune propriilor cetăţeni că acest plan ar trebui blocat. Toţi contribuabilii din statele membre UE trebuie să aibă garanţia că banii sunt folosiţi corect", a subliniat premierul României.

Ungaria şi Polonia sunt criticate frecvent de Uniunea Europeană pentru situaţia statului de drept. La rândul său, România a fost criticată în perioada 2017-2019 din cauza reformelor în domeniul judiciar, notează France 24.

Însă Ludovic Orban afirmă că situaţia s-a îmbunătăţit în România. "Aici, în România, noi ne-am făcut tema şi acum chiar este stat de drept", a declarat premierul.

Ungaria şi Polonia au blocat, luni după-amiază, o procedură necesară adoptării Bugetului multianual comunitar şi Planului european de relansare economică. În cursul unei reuniuni a ambasadorilor UE, reprezentanţii Ungariei şi Poloniei au blocat procedura Deciziei Propriilor Resurse, necesară aprobării Fondului UE de relansare economică. La rândul său, Slovenia a formulat joi obiecţii privind mecanismul în domeniul statului de drept.

Ungaria şi Polonia au semnalat în mai multe rânduri că nu sunt de acord cu noul mecanism privind respectarea normelor statului de drept, avertizând că ar putea bloca aprobarea bugetului multianual comunitar şi a Fondului de relansare economică.

Preşedinţia germană a Consiliului UE tocmai a ajuns la un acord cu Parlamentul European privind bugetul comunitar pentru perioada 2021-2027. Dar, pentru a intra în vigoare, proiectul de buget multianual, în valoare de 1.074,3 miliarde de euro, şi Fondul de relansare de 750 de miliarde de euro trebuie aprobate formal de Parlamentul European şi de Consiliul UE. Votul în Consiliul UE este prin unanimitate, astfel că un singur stat membru poate bloca adoptarea deciziei.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a avertizat recent, într-o scrisoare trimisă liderilor Uniunii Europene, că va bloca aprobarea proiectului de buget multianual dacă va fi introdusă clauza privind respectarea normelor statului de drept. "Deşi Ungaria se simte obligată să coopereze, în contextul noilor evoluţii, este posibil să nu asigurăm unanimitatea care este necesară pentru aprobarea formală a proiectului bugetar decis în iulie", a transmis Viktor Orban în scrisoare. Viktor Orban consideră că mecanismul privind respectarea statului de drept conţine "definiţii neclare privind încălcarea normelor", astfel că "pot apărea abuzuri politice".

Preşedinţia germană a Consiliului Uniunii Europene a ajuns la un acord cu negociatorii Parlamentului European privind un mecanism de condiţionare a accesului la fonduri comunitare de respectarea normelor statului de drept, un sistem care ar putea funcţiona prin majoritate calificată. Acordul provizoriu a fost obţinut pe baza recomadărilor formulate la summitul Consiliului European desfăşurat în iulie şi trebuie aprobat formal de Consiliul UE şi de Parlamentul European. Conform unor oficiali UE citaţi de publicaţia germană Der Spiegel, Comisia Europeană va formula propunerile oficiale de sancţionare a unui stat care nu respectă normele statului de drept. Decizia de sancţionare va fi luată de Consiliul UE prin majoritate calificată: voturile a 15 state UE, reprezentând 65% din populaţia UE (o procedură numită şi regula "dublei majorităţi").

CITEŞTE AICI: Europarlamentarii români sunt optimişti chiar dacă bugetul UE este acum blocat de Ungaria şi Polonia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici