- Home
- Economic
- (19.11.2020, 17:09)
- Tatiana Pascovschi
Europarlamentarii români sunt optimişti chiar dacă bugetul UE este acum blocat de Ungaria şi Polonia
- Ungaria şi Polonia au blocat votarea bugetului multianual al UE în Consiliului European
- Viktor Orban: „A condiţiona chestiunile economice şi financiare de dezbaterile politice ar fi o mare greşeală”
- Premierul Poloniei: „O UE în care există o oligarhie europeană care pedepseşte cele mai slabe state nu este UE în care noi am intrat”
- Slovenia a decis să susţină Ungaria şi Polonia în dezbaterea UE pe bugetul multiannual
- Premierul Sloveniei: Numai o instanţă poate spune ce este statul de drept, nu o majoritate politic
Urmărește
692 afișări
FOTO: Profimedia
Banii suplimentari din bugetul multianual al UE pe care mizează România pentru a investi în spitale, dar şi pentru ajuta antreprenorii ar putea întârzia. Totul pentru că Ungaria, Polonia, iar acum şi Slovenia spun că nu sunt de acord ca fondurile europene să fie condiţionate de respectarea statului de drept. Recunosc acest lucru şi cei pe care i-ai delegat în Parlamentul European. Negocierile cu premierul ungar şi cel polonez sunt însă lăsate pe seama preşedinţiei germane a Consiliului European. Deci, Angela Merkel va trebui să-i convingă pe Viktor Orban şi Mateusz Morawiecki să voteze bugetul.
„Ungaria şi Polonia fac parte din statele pe care noi le numim net beneficiare. Cota fondurilor europene pe care le-au primit la aderare este undeva la 4-5 mai mare decât cea cu care au contribuit. Acum suntem în semestrul în care e preşedinţia germană şi cred că face demersurile necesare pentru a debloca situaţia. Sper să nu se ajungă la cealaltă preşedinţie, cea portugheză, pentru că acest lucru ar însemna un semnal foarte prost”, spune Corina Creţu, europarlamentar Pro România.
„Ungaria şi Polonia trebuie să ne spună exact care este problema lor, deoarece, în luna iulie, şefii de state şi de guverne în unanimitate au decis corelarea fondurilor europene cu statul de drept. Sperăm să nu abuzeze ei de dreptul de veto pe care îl au pe buget, unde este de unanimitate, pentru a bloca această corelare firească a fondurilor europene. Vom găsi soluţii pentru a face bugetul, a face planul de relansare fără Ungaria şi Polonia. Va fi mai complicat, dar banii în România vor veni oricum”, afirmă Siegfried Mureşan, europarlamentar PNL.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
„Evident că nu lăsăm, eu sunt convins că va exista un acord, dar nici nu putem să ne jucăm sau să intrăm în jocul lui Viktor Orban. Se poate merge înainte cu bugetul pe 2021. Există riscul de întârziere a programului de redresare economică pentru că acela e legat de adoptarea resurselor proprii”, explică Dacian Cioloş, europarlamentar USR Plus.
Îţi reamintesc că azi are loc prin videoconferinţă un summit UE al şefilor de stat pe tema măsurilor de gestionare a pandemiei COVID-19, unde participă şi Klaus Iohannis. Discuţia va fi aprinsă mai ales că pe agendă va reveni subiectul privind bugetul multianual al UE.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
ieri, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria