Europarlamentarii români sunt optimişti chiar dacă bugetul UE este acum blocat de Ungaria şi Polonia

  • Ungaria şi Polonia au blocat votarea bugetului multianual al UE în Consiliului European
  • Viktor Orban: „A condiţiona chestiunile economice şi financiare de dezbaterile politice ar fi o mare greşeală”
  • Premierul Poloniei: „O UE în care există o oligarhie europeană care pedepseşte cele mai slabe state nu este UE în care noi am intrat”
  • Slovenia a decis să susţină Ungaria şi Polonia în dezbaterea UE pe bugetul multiannual
  • Premierul Sloveniei: Numai o instanţă poate spune ce este statul de drept, nu o majoritate politic
688 afișări
Imaginea articolului Europarlamentarii români sunt optimişti chiar dacă bugetul UE este acum blocat de Ungaria şi Polonia

FOTO: Profimedia

Banii suplimentari din bugetul multianual al UE pe care mizează România pentru a investi în spitale, dar şi pentru ajuta antreprenorii ar putea întârzia. Totul pentru că Ungaria, Polonia, iar acum şi Slovenia spun că nu sunt de acord ca fondurile europene să fie condiţionate de respectarea statului de drept. Recunosc acest lucru şi cei pe care i-ai delegat în Parlamentul European. Negocierile cu premierul ungar şi cel polonez sunt însă lăsate pe seama preşedinţiei germane a Consiliului European. Deci, Angela Merkel va trebui să-i convingă pe Viktor Orban şi Mateusz Morawiecki să voteze bugetul. 

„Ungaria şi Polonia fac parte din statele pe care noi le numim net beneficiare. Cota fondurilor europene pe care le-au primit la aderare este undeva la 4-5 mai mare decât cea cu care au contribuit. Acum suntem în semestrul în care e preşedinţia germană şi cred că face demersurile necesare pentru a debloca situaţia. Sper să nu se ajungă la cealaltă preşedinţie, cea portugheză, pentru că acest lucru ar însemna un semnal foarte prost”, spune Corina Creţu, europarlamentar Pro România.

„Ungaria şi Polonia trebuie să ne spună exact care este problema lor, deoarece, în luna iulie, şefii de state şi de guverne în unanimitate au decis corelarea fondurilor europene cu statul de drept. Sperăm să nu abuzeze ei de dreptul de veto pe care îl au pe buget, unde este de unanimitate, pentru a bloca această corelare firească a fondurilor europene. Vom găsi soluţii pentru a face bugetul, a face planul de relansare fără Ungaria şi Polonia. Va fi mai complicat, dar banii în România vor veni oricum”, afirmă Siegfried Mureşan, europarlamentar PNL.

„Evident că nu lăsăm, eu sunt convins că va exista un acord, dar nici nu putem să ne jucăm sau să intrăm în jocul lui Viktor Orban. Se poate merge înainte cu bugetul pe 2021. Există riscul de întârziere a programului de redresare economică pentru că acela e legat de adoptarea resurselor proprii”, explică Dacian Cioloş, europarlamentar USR Plus.

Îţi reamintesc că azi are loc prin videoconferinţă un summit UE al şefilor de stat pe tema măsurilor de gestionare a pandemiei COVID-19, unde participă şi Klaus Iohannis. Discuţia va fi aprinsă mai ales că pe agendă va reveni subiectul privind bugetul multianual al UE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici