Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică: Zona euro se îndreaptă spre o încetinire puternică a creşterii economice anul următor

Zona euro se îndreaptă către o încetinire puternică a creşterii economice anul următor, iar un eşec în a restabili încrederea în situaţia financiară a statelor ar putea declanşa o contracţie majoră a PIB în ţările dezvoltate, potrivit OCDE.

206 afișări
Imaginea articolului Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică: Zona euro se îndreaptă spre o încetinire puternică a creşterii economice anul următor

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică: Zona euro se îndreaptă spre o încetinire puternică a creşterii economice anul următor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un raport publicat cu numai câteva zile înaintea summit-ului G20 programat joi şi vineri în Franţa, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a revizuit puternic în scădere estimarea de creştere economică pentru zona euro, de la 2%, cât anticipa în mai, la 0,3%.

De asemenea, OCDE a redus prognoza pentru Statele Unite de la 3,1% la 1,8% şi a avertizat în privinţa unor puternice riscuri pentru perspectiva globală, dacă liderii politici eşuează în încercarea de a stopa extinderea crizei datoriilor suverane pe pieţele financiare.

"O deteriorare a situaţiei financiare de magnitudinea celei observate în timpul crizei globale din 2007-2009 ar putea conduce la o scădere a PIB în unele economii importante ale OCDE cu până la 5% în prima parte a anului 2013", se arată în raport.

Pe de altă parte, dacă măsurile anunţate săptămâna trecută de liderii zonei euro sunt implementate eficient, creşterea ar putea depăşi aşteptările.

OCDE a avertizat, însă, că incertitudinile au crescut puternic în ultimele luni, întrucât situaţia Grecia, aflată în pragul falimentului, ameninţă să afecteze băncile europene şi ţările europene cu datorii mari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici