Orice întârziere a următoarei tranşe de la FMI poate afecta ratingul României

Orice întârziere a următoarei tranşe a împrumutului de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) poate exercita presiuni negative asupra ratingului României, a declarat vineri, pentru Reuters Television, Andrew Colquhoun, director Fitch Ratings pentru calificative de ţară.

20 afișări
Imaginea articolului Orice întârziere a următoarei tranşe de la FMI poate afecta ratingul României

Orice întârziere a următoarei tranşe de la FMI poate afecta ratingul României (Imagine: Mediafax Foto)

"Dacă vedem semne că FMI va amâna plata următoarei tranşe a acordului stand-by, programată pentru 15 decembrie (...) dacă vedem semne că programul convenit cu FMI deraiază, vor apărea presiuni negative asupra ratingului", a afirmat el.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că FMI şi-a amânat misiunea de evaluare a României în absenţa unui guvern în deplinătatea capacităţii de exercitare a funcţiei la Bucureşti.

A doua evaluare a acordului era programată pentru sfârşitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie, când o misiune a FMI urma să vină la Bucureşti pentru a urmări stadiul îndeplinirii condiţionalităţilor stabilite pentru finele lunii septembrie.

Cea de-a treia tranşă din împrumut are o valoare de 1,409 miliarde de Drepturi Speciale Tragere (aproximativ 1,5 miliarde euro) şi ar urma să fie acordată în luna decembrie, în funcţie de raportul celei de-a doua evaluări.

FMI nu anticipează o întrerupere a acordului cu România, iar o misiune a instituţiei va veni la Bucureşti imediat ce noul Cabinet s-a format, pentru a discuta cu autorităţile a doua evaluare a înţelegerii stand-by, a declarat joi într-un comunicat Jeffrey Franks, şeful delegaţiei din partea Fondului.

Fitch atribuie României ratingul "BB+", cu perspectivă negativă, iar agenţia a mai arătat, la începutul lunii octombrie, că "eşecul" programului convenit cu FMI ar exercita "presiuni intense" pe ratinguri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici