Oxford Economics: BNR va reduce dobânda de politică monetară până la 5,5%

Banca Naţională a României (BNR) va reduce dobânda de politică monetară de la 7,5% în prezent la 5,5% la finele acestui an, dar această relaxare va fi parţial atenuată de constrângerile fiscale implementate de Guvern în cadrul programului cu FMI, anticipează analiştii Oxford Economics.

18 afișări
Imaginea articolului Oxford Economics: BNR va reduce dobânda de politică monetară până la 5,5%

Oxford Economics: BNR va reduce dobânda de politică monetară până la 5,5% în acest an (Imagine: Cătălina Filip/MediafaxFoto)

"Având în vedere dimensiunea contracţiei activităţii economice, banca centrală a avut posibilitatea de a relaxa politica monetară imediat ce tensiunile politice s-au redus, iar programul cu FMI era pe cale de a fi reluat. Prin urmare, BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 7,5% pe 5 ianuarie, şi ar putea opera o nouă scădere de 0,5 puncte la începutul lunii februarie", se arată în raportul din luna ianuarie a Oxford Economics, transmis agenţiei MEDIAFAX.

Analiştii notează că rata inflaţiei s-a situat la 4,7% la sfârşitul anului trecut, peste limita superioară ţintită de BNR, de 4,5%, în principal din cauza majorării accizelor la tutun şi alcool, şi anticipează că procesul de dezinflaţie va câştiga teren în 2010, fiind susţinut de revenirea leului.

Oxford Economics anticipează că rata inflaţiei se va situa la 3,4% în 2010 şi la 3,6% anul viitor.

"Relaxarea politicii monetare în 2010 va fi parţial compensată de înăsprirea politicii fiscale pe care Guvernul o implementează în cadrul programului cu FMI. (...) Fondul continuă să recomande o corecţie fiscală de 2-2,5% din PIB în 2010, pentru reducerea deficitului bugetar sub 6% din PIB", se mai spune în raport.

Analiştii Oxford Economics notează că anul 2010 a început într-o notă pozitivă, cu aprobarea bugetului de către Parlament, cu FMI care pare dispus să reînceapă virarea tranşelor în luna februarie şi cu banca centrală care a reluat procesul de relaxare a politicii monetare.

"De asemenea, indicatorii par să sugereze că recesiunea s-a încheiat în ultimele trei luni din 2009, când este posibil ca PIB-ul să fi crescut cu 0,5% faţă de trimestrul al treilea, potrivit datelor ajustate sezonier", potrivit Oxford Economics.

Analişii anticipează că procesul de revenire a economiei va fi gradual şi că România va înregistra o creştere a PIB-ului de 0,9% în 2010 şi de 4,9% în 2011.

Totodată, Oxford Economics previzionează că România va avea în 2010 un deficit bugetar de 5,7% din PIB, ceea ce înseamnă că va îndeplini ţinta stabilită cu FMI.

"Crucial pentru încrederea investitorilor şi inversarea trendului este progresul fiscal, care depinde în schimb de capacitatea noii administraţii de a implementa bugetul pentru 2010 şi legislaţia privind reforma sistemului de pensii. (...) Mai multă instabilitate politică rămâne un risc principal", se mai spune în raportul Oxford Economics.

În ceea ce priveşte deficitului de cont curent, analiştii anticipează că dezechilibrul se va situa la 5,3% din PIB în 2010 şi la 7,1% din PIN anul viitor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici