Pasagerii companilor feroviare, despăgubiţi în cazul întârzierilor la cursele internaţionale

Parlamentul European (PE) a adoptat, marţi, noi reglementări în domeniul transportului feroviar, care includ despăgubirea pasagerilor în cazul întârzierilor mari ale trenurilor pe rutele internaţionale, dar şi crearea unei concurenţe reale în sector, din 2010, transmite Reuters.

1 afișare
Imaginea articolului Pasagerii companilor feroviare, despăgubiţi în cazul întârzierilor la cursele internaţionale

Pasagerii companilor feroviare, despăgubiţi în cazul întârzierilor la cursele internaţionale

După mai mulţi ani de negocieri dure între statele membre, proiectul a fost aprobat de PE cu 541 de voturi pentru, 66 împotrivă, în timp ce 22 de euro-parlamentari au absentat.

Potrivit reglementărilor, rutele internaţionale de transport feroviar de pasageri trebuie deschise complet concurenţei, până în 2010, iar mecanicii de tren trebuie să îndeplinească din 2009 aceleaşi criterii profesionale şi de sănătate, indiferent de ţară.

Prevederile referitoare la drepturile pasagerilor urmau să fie aplicate iniţial numai la călătoriile internaţionale, dar Parlamentul a depăşit opoziţia statelor membre şi a impus unele reglementări şi pentru deplasările pe rute interne.

Pasagerii vor beneficia de anumite drepturi elementare, privind siguranţa personală şi a bagajelor, dar şi de posibilitatea de a transporta cu ei o bicicletă.

Totodată, companiile feroviare vor fi obligate să ia măsuri pentru ca persoanele cu dizabilităţi să aibă acces la serviciile lor în orice gară.

În cazul întârzierilor la curse transfrontaliere, compensaţiile se vor ridica la un sfert din costul călătoriei pentru o întârziere de minim o oră şi la jumătate din preţul biletului pentru întârzieri mai mari de două ore.

Ulterior, drepturile la compensaţii ar putea fi extinse pentru toate călătoriile pe distanţe lungi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici