Patronatele refuză să ia o decizie privind salariul minim în 2010

Patronatele susţin că vor continua discuţiile privind stabilirea salariului minim pe economie pentru anul 2010, dar că nu vor lua nicio decizie până când nu vor avea datele macroeconomice şi strategia anticriză pe care şi-o propune viitorul Executiv.

46 afișări
Imaginea articolului Patronatele refuză să ia o decizie privind salariul minim în 2010

Patronatele refuză să ia o decizie privind salariul minim în 2010 (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

Preşedintele UGIR 1903, Cezar Corâci, a declarat, miercuri, după discuţiile de la Ministerul Muncii, că patronatele au propus ca discuţiile pe marginea salariului minim pe economie să fie amânate până când va fi cunoscut cadrul macro-economic şi strategia cu măsurile anti-criză pe care o va propune viitorul executiv.

"Suntem foarte îngrijoraţi de ce se întâmplă în economie. Preţurile vor creşte foarte mult de la 1 ianuarie 2010 ceea ce va duce şi la o creştere a costurilor de producţie şi va fi imposibilă o creştere a salariului minim.(…) Nu cred că poate fi luată o decizie coerentă în condiţiile în care noi nu avem date macro-economice", a explicat Corâci.

El a mai afirmat că până acum nu au fost luate măsuri reale anti-criză, existând doar o creştere mascată a fiscalităţii, ceea ce a dus la agravarea crizei economice.

Preşedintele UGIR 1903 a explicat că decizia privind nivelul salariului minim va putea fi luată doar atunci când vor fi prezentate date concrete despre TVA, accize şi buget.

Patronatele au propus, în întâlnirea de miercuri, ca valoarea salariului minim să fie de 650 de lei cu condiţia îngheţării grilei din Contractul Colectiv de Muncă, sau 705 lei dacă se elimină grila.

"Deocamdată nu ştim pe ce bază să acceptăm o majorare a salariului minim", a mai spus Corâci.

Prim-vicepreşedintele UGIR 1903, Dragoş Mihalache, a precizat că reprezentanţii Guvernului au propus majorarea salariului minim la 705 lei, din 2010, însă patronatele au cerut îngheţarea acestuia în primele şase luni ale anului viitor.

Mihalache a adăugat că varianta înaintată de Guvern va fi analizată până la următoarea întâlnire, programată, marţi, la ora 10.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici