PDL: Ponta pune incompetenţa sa în gestionarea situaţiei de la Mechel Câmpia Turzii pe seama altora

PDL Cluj "condamnă" modul în care premierul Victor Ponta "îşi justifică incompetenţa de a gestiona situaţia dezastruoasă a combinatului Mechel Câmpia Turzii", acuzând guvernarea PDL pentru problemele cu care se confruntă societatea şi cere USL să aplice soluţiile promise în campania electorală.

358 afișări
Imaginea articolului PDL: Ponta pune incompetenţa sa în gestionarea situaţiei de la Mechel Câmpia Turzii pe seama altora

PDL: Ponta pune incompetenţa sa în gestionarea situaţiei de la Mechel Câmpia Turzii pe seama altora (Imagine: Mircea Rosca / MediafaxFoto)

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de PDL Cluj, premierul Victor Ponta şi liderii USL Cluj trebuie să aplice soluţiile promise în campania electorală pentru păstrarea Combinatului Mechel Câmpia Turzii "şi să îşi asume nepăsarea cu care au fost trataţi angajaţii acestei unităţi".

"PDL Cluj condamnă modul în care premierul Victor Ponta îşi justifică incompetenţa de a gestiona situaţia dezastruoasă a combinatului Mechel Câmpia Turzii, acuzând guvernarea PDL pentru problemele cu care se confruntă societatea. Constatăm cu stupoare faptul că premierul Victor Ponta i-a cerut doar astăzi ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu, să verifice «rapid» modul în care investitorul rus şi-a respectat angajamentele asumate la privatizarea combinatului, în timp ce, în ultima lună, angajaţii unităţii au fost disponibilizaţi pe capete. PDL Cluj îi solicită lui Victor Ponta, precum şi liderilor USL Cluj, să aplice acele soluţii promise în campania electorală pentru păstrarea combinatului şi să îşi asume nepăsarea cu care au fost trataţi angajaţii acestei unităţi", se arată în comunicat.

Reprezentanţii PDL Cluj susţin că în urma numeroaselor solicitări ale angajaţilor şi sindicaliştilor de împiedicare a conducerii de a închide combinatul, managementul Mechel "nu a răspuns acestor iniţiative de găsire a unor soluţii de păstrare a locurilor de muncă".

"În timp ce reprezentanţii actualei puteri promiteau în campania electorală un milion de locuri de muncă, se pare că aceştia nu sunt în stare să le păstreze nici pe cele actuale şi, mai mult decât atât, nu au avut disponibilitatea de a verifica până în acest moment dacă angajamentele asumate la privatizare au fost sau nu respectate de către investitorii ruşi", se mai arată în comunicatul PDL Cluj.

Democrat-liberalii clujeni adaugă că, în luna mai, s-a încheiat seria negocierilor între investitorii ruşi ai combinatului Mechel şi reprezentanţii administraţiei locale şi judeţene de la acea dată - fostul primar din Câmpia Turzii, Ioan Vasinca şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alexandru Coroian, ambii PDL, şi de la nivel central - Cristian Haiduc, reprezentantul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, în urma cărora s-a găsit o soluţie comună, respectiv ca procedurile de disponibilizare să fie amânate pentru luna iulie.

"Autorităţile şi-au luat atunci angajamentul de a face o cercetare amănunţită a pieţei şi de a organiza întâlniri cu potenţialii clienţi pentru a facilita relansarea producţiei în combinat şi implicit pentru menţinerea locurilor de muncă. Însă, după ajungerea la guvernare, precum şi după preluarea puterii în Consiliul Judeţean Cluj, USL nu s-a preocupat să continue demersurile instituite de către PDL Cluj, în folosul combinatului şi a sutelor de angajaţi de la Mechel Cîmpia Turzii", scrie PDL Cluj.

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Economiei să verifice rapid dacă Mechel şi-a respectat angajamentele la combinatul de la Câmpia Turzii, ministrul delegat Liviu Pop anunţând însă deja, vineri, că a fost verificat contractul de privatizare, iar concluzia este că acesta a fost respectat

Contractul de privatizare a combinatului de la Câmpia Turzii a fost încheiat în 2003 cu grupul rus Mechel, în perioada Guvernului PSD condus de Adrian Năstase.

Mechel Câmpia Turzii a început, în luna iunie, disponibilizarea colectivă a 800 de angajaţi, în trei etape, procesul urmând să se încheie în septembrie. Astfel, la Mechel Câmpia Turzii ar urma să mai rămână doar 238 din cei 1.050 de angajaţi.

Sindicatul de la Mechel Câmpia Turzii i-a cerut premierului Victor Ponta, într-o scrisoare, ca prin intermediul instituţiilor statului să monitorizeze activitatea combinatului şi să stopeze tăierea şi înstrăinarea utilajelor, pentru evitarea închiderii acestuia.

Sindicaliştii spun că, în 2003, concernul rus Mechel a plătit 27 de milioane de euro pentru pachetul majoritar de acţiuni de la combinatul din Câmpia Turzii, iar statul român a şters, cu ocazia privatizării, toate datoriile care se ridicau la 70 de milioane de euro.

Ulterior, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, anunţa, la Câmpia Turzii, unde a participat la şedinţa Comisiei de Dialog Social convocată de Prefectura Cluj pentru analiza situaţiei de la combinatul din municipiu, că Guvernul va analiza contractul încheiat în anul 2003 pentru privatizarea combinatului Mechel Câmpia Turzii, în condiţiile în care există "semne de întrebare" legate de acest document, care nu ar fi fost respectat.

Prefectul judeţului Cluj, Ioan Vuşcan, a acuzat acţionariatul rus al companiei Mechel că a urmat o strategie bine pusă la punct, pentru a se retrage din zonă, şi a adus combinatul de la Câmpia Turzii - "perla siderurgiei" - în situaţia de a fi închis.

Ioan Vuşcan declara, la finalul unei întâlniri cu reprezentanţii Mechel şi ai unor firme consumatoare de produse metalurgice, că disponibilizările la combinatul din Câmpia Turzii au început din perioada 2005-2006, după care au urmat oprirea unor capacităţi de producţie, vânzarea lor şi transportul a zeci de mii de tone de fier vechi în diverse locuri.

Vineri, ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, a declarat însă, după o întâlnire pe care a avut-o, la Câmpia Turzii, cu liderii de sindicat de la Mechel şi cu autorităţile locale, că a fost verificat contractul de privatizare a combinatului şi că acesta a fost respectat.

El a precizat că a avut o discuţie cu ambasadorul Rusiei în România şi a primit asigurări că în perioada următoare va avea loc o întâlnire cu patronul grupului Mechel pentru a se găsi soluţii legate de toate combinatele deţinute în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici