Peste 250 de persoane protestează la Mechel Câmpia Turzii, cerând să nu fie închis combinatul

Peste 250 de persoane protestează, vineri la prânz, în faţa combinatului Mechel din Câmpia Turzii, solicitând să nu fie închisă fabrica şi să fie păstrate locurile de muncă.

483 afișări
Imaginea articolului Peste 250 de persoane protestează la Mechel Câmpia Turzii, cerând să nu fie închis combinatul

Peste 250 de persoane protestează la Mechel Câmpia Turzii, cerând să nu fie închis combinatul (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Protestatarii - peste 250 de persoane - s-au adunat în faţa combinatului Mechel din Câmpia Turzii, având pancarte pe care scrie "Unitate, solidaritate", "Vrem să muncim, nu să cerşim", "Nu corporaţia face legislaţia", "Vrem fapte, nu vorbe", "România, trezeşte-te", "Salvaţi metalurgia românească", "Să salvăm Câmpia Turzii, să salvăm viitorul copiilor noştri".

Protestatarii fluieră şi strigă "Afară, afară, cu ruşii din ţară", "România, nu mai fi colonie FMI", "În Câmpia să lucrăm, oraşul să-l apărăm", "Şansa noastră, unica, nu ne închideţi fabrica".

Membrii sindicatului de la combinatul din Câmpia Turzii au adresat un apel conducerii grupului Mechel, solicitând să respecte angajamentele asumate la privatizarea combinatului pentru a se păstra locurile de muncă existente.

"Vă solicităm să stopaţi imediat atât concedierile colective, cât şi dezafectarea utilajelor funcţionale din întreprindere. De asemenea, vă solicităm să reporniţi imediat secţiile de producţie care sunt încă funcţionale şi să le asiguraţi cu comenzi pentru a produce la întreaga lor capacitate", se arată în apel.

De asemenea, sindicaliştii cer autorităţilor să se implice pentru atragerea de investitori în zonă, pentru acordarea de facilităţi acestora şi pentru crearea de noi locuri de muncă. Sindicaliştii mai cer verificarea respectării clauzelor din contractul de privatizare, dar şi declararea municipiului Câmpia Turzii ca zonă defavorizată.

Participanţii la protest vor porni într-un marş de la combinat până la Casa de Cultură din municipiu.

Ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, aflat la Câmpia Turzii, participă, la ora transmiterii acestei ştiri, la o întâlnire, la Casa de Cultură, cu liderii de sindicat de la Mechel şi cu reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale pentru a găsi soluţii la problemele combinatului.

Totodată, la protest a ajuns şi Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa.

La acţiunea de protest, la care iau parte reprezentanţi ai mai multor confederaţii sindicale din România şi care are loc în contextul disponibilizărilor colective de personal de la combinatul Mechel, sunt aşteptate aproximativ 1.000 de persoane.

Mechel Câmpia Turzii a început, în luna iunie, disponibilizarea colectivă a 800 de angajaţi, în trei etape, procesul urmând să se încheie în septembrie. Astfel, la Mechel Câmpia Turzii ar urma să mai rămână doar 238 din cei 1.050 de angajaţi.

Sindicatul de la Mechel Câmpia Turzii i-a cerut premierului Victor Ponta, într-o scrisoare, ca prin intermediul instituţiilor statului să monitorizeze activitatea combinatului şi să stopeze tăierea şi înstrăinarea utilajelor, pentru evitarea închiderii acestuia.

Ulterior, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, anunţa, la Câmpia Turzii, unde a participat la şedinţa Comisiei de Dialog Social convocată de Prefectura Cluj pentru analiza situaţiei de la combinatul din municipiu, că Guvernul va analiza contractul încheiat în anul 2003 pentru privatizarea combinatului Mechel Câmpia Turzii, în condiţiile în care există "semne de întrebare" legate de acest document, care nu ar fi fost respectat.

Prefectul judeţului Cluj, Ioan Vuşcan, a acuzat acţionariatul rus al companiei Mechel că a urmat o strategie bine pusă la punct, pentru a se retrage din zonă, şi a adus combinatul de la Câmpia Turzii - "perla siderurgiei" - în situaţia de a fi închis.

Ioan Vuşcan declara, la finalul unei întâlniri cu reprezentanţii Mechel şi ai unor firme consumatoare de produse metalurgice, că disponibilizările la combinatul din Câmpia Turzii au început din perioada 2005-2006, după care au urmat oprirea unor capacităţi de producţie, vânzarea lor şi transportul a zeci de mii de tone de fier vechi în diverse locuri.

"Am avut nenumărate întâlniri cu Yuri Gushchin, director general al Mechel pe Europa de Est, şi Sergei Fedorov, directorul Mechel Câmpia Turzii. Din păcate, în urmă cu o săptămână, am constatat că ei aveau o strategie mai veche să se retragă din această zonă. Urmărind evoluţia lucrurilor şi văzând ce disponibilizări au făcut în timp, pentru că prin contractul de privatizare era nevoie de menţinerea a 5.800 de angajaţi, deja ei de prin 2005-2006 au început disponibilizările. Mai târziu au început să oprească nişte capacităţi de producţie. După aceea au început să vândă capacităţi de producţie. Între timp au cărat mii, zeci de mii de tone de fier vechi în diverse locuri, au închis producţia de oţel, tocmai semifabricatele de care aveau nevoie la laminoare. După aceea, neavând oţel, au închis şi laminoarele. Iată că strategia a fost una bine pusă la punct şi în discuţia cu noi au făcut o figuraţie interesantă cum că sunt preocupaţi şi dând vina pe criză, pe criza consumului de produse metalurgice, creşterea preţului la energia electrică. Au adus această perlă a siderurgiei care desfăşoară activităţi productive de 100 de ani la Câmpia Turzii în situaţia de a fi închisă. E o veste tristă pe care trebuie să o spunem, că există această perspectivă, cu toate că ei n-o recunosc. Concluzia este că ei vor să închidă, iar capacităţile de producţie vor fi conservate până în toamna anului viitor", declara prefectul de Cluj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici