Pensionarii germani aleg Ungaria lui Orban, atraşi de costurile mici şi politicile anti-imigraţie
Tot mai mulţi germani, în special pensionari, îşi părăsesc ţara pentru a se stabili în Ungaria, unde găsesc nu doar preţuri mai mici la case şi un cost al vieţii redus, ci şi un mediu politic pe care îl consideră mai apropiat de viziunea lor.
Pensionarii germani aleg Ungaria lui Orban, atraşi de costurile mici şi politicile anti-imigraţie
Datele oficiale arată că în 2022 trăiau în Ungaria aproximativ 22.100 de germani, jumătate dintre ei având peste 60 de ani. Numărul noilor veniţi a atins un vârf în 2021, când 4.036 de germani s-au mutat în ţara vecină, informează Reuters.
Andre Iwan, în vârstă de 55 de ani, este unul dintre ei. Împreună cu soţia sa, s-a mutat recent într-un sat de lângă Lacul Balaton, după ce a cumpărat terenul încă din 1998. Decizia de a părăsi estul Germaniei a fost grăbită, spune el, de taxele mari şi de politicile de imigraţie începute în 2015 de fosta cancelară Angela Merkel, când Germania a primit peste un milion de migranţi.
„Pentru ei, Ungaria este o ţară sigură", explică Monika Varadi, sociolog la Centrul pentru Studii Economice şi Regionale HUN-REN din Ungaria. „Pot trăi aici destul de ieftin, pot găsi locuinţe şi spun că nu există migranţi... Ei percep situaţia din Germania ca pe o criză".
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Una dintre „perlele” turismului românesc este la pământ. Care sunt soluţiile să salvăm una dintre cele mai vânate destinaţii din România
-
Netanyahu anunţă că încetarea focului este amânată până la primirea listei ostaticilor eliberaţi
-
Războiul din Ucraina, ziua 1061. Merkel subliniază importanţa NATO în sprijinirea Ucrainei şi face apel la solidaritate transatlantică / Rusia critică parteneriatul de 100 de ani dintre Ucraina şi Regatul Unit / Forţele ucrainene lovesc o fabrică ocupată de ruşi după retragere în Ciasiv Iar
Experţii atrag însă atenţia că realitatea nu confirmă toate aceste percepţii. Ratele criminalităţii sunt similare în cele două ţări, iar sondajele arată că Ungaria are, la fel ca Germania, unul dintre cele mai scăzute niveluri de satisfacţie în viaţă din Europa.
Kristof Szombati, antropolog la Universitatea Humboldt din Berlin, subliniază că imaginea Ungariei ca alternativă la liberalismul occidental, promovată intens de guvernul Orban şi preluată de mass-media de extremă dreaptă din Europa, reprezintă un factor de atracţie pentru unii germani.
Totuşi, în timp ce mii de germani se mută în Ungaria, sute de mii de maghiari fac drumul invers, pentru a studia sau lucra în Germania, una dintre cele mai puternice economii europene.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 09:00
Israelul continuă atacurile în Gaza. Hamas nu a furnizat la timp lista ostaticilor
-
astăzi, 08:43
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1061. Merkel subliniază importanţa NATO în sprijinirea Ucrainei şi face apel la solidaritate transatlantică / Rusia critică parteneriatul de 100 de ani dintre Ucraina şi Regatul Unit / Forţele ucrainene lovesc o fabrică ocupată de ruşi după retragere în Ciasiv Iar