Personalul de zbor de la British Airways intră în grevă înainte de Crăciun

Membrii personalului de zbor de la British Airways (BA) au votat luni în favoarea declanşării unei greve de 12 zile, începând din 22 decembrie, la câteva ore după ce compania a dezvăluit un deficit de 3,7 miliarde de lire sterline al fondului de pensii.

26 afișări
Imaginea articolului Personalul de zbor de la British Airways intră în grevă înainte de Crăciun

Personalul de zbor de la British Airways intră în grevă înainte de Crăciun (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Greva va avea loc timp de 12 zile, din 22 decembrie. Am luat cu inima grea această decizie, care va strica planurile de călătorie a mii de oameni", a declarat un purtător de cuvânt al sindicatului.

Hotărârea de declanşare a grevei a fost susţinută de 92,5% dintre cei circa 13.000 de membri ai personalului de zbor şi a fost determinată de neînţelegerile legate de reducerea numărului de posturi şi modificarea contractelor de muncă.

Conducerea companiei vrea ca angajaţii să accepte o majorare a salariilor de 2%-7% în 2009 şi menţinerea neschimbată a remuneraţiilor în 2010.

De asemenea, 3.000 de anagajaţi ar trebui să accepte programul de lucru part-time, precum şi reducerea personalului de zbor pentru anumite curse de pe aeroportul Heathrow.

"O grevă de 12 zile ar fi complet nejustificată şi o reacţie exagerată la schimbările modeste anunţate pentru personalul de zbor, care au menirea să ajute la redresarea, după pierderile financiare record", se arată într-un comunicat al BA.

Greva va strica planurile de călătorie a sute de mii de pasageri şi ar putea costa compania circa 50 de milioane de lire sterline.

Directorul general al companiei, Willie Walsh, a declarat că schimbările din companie, care, conform analiştilor, are pierderi de 1,5 milioane de lire sterline pe zi, sunt esenţiale pentru consolidarea finanţelor BA.

În noiembrie, BA a raportat pierderi înainte de impozitare de 292 milioane de lire sterline în primul semestru iar pentru 2009 sunt aşteptate pierderi de 601,2 milioane lire sterline.

BA a anunţat, luni, că la sfârşitul lunii martie deficitul fondului de pensii, de 3,7 miliarde de lire sterline, era de peste două ori mai mare faţă de 1,8 miliarde de lire sterine în urmă cu un an.

Deficitul nu pune în pericol un acord de fuziune cu compania spaniolă Iberia.

BA şi Iberia au anunţat, în noiembrie, un acord de fuziune care ar putea fi finalizat până la sfârşitul anului 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici