Pesta porcină africană face ravagii în Asia. Care sunt cele mai afectate ţări

Indonezia a intrat în rândul ţărilor asiatice care se confruntă cu pesta porcină africană, ministerul agriculturii din ţară anunţând că aproape 30.000 de porci au murit din cauza bolii din Sumatra de Nord, anunţă BBC.

931 afișări
Imaginea articolului Pesta porcină africană face ravagii în Asia. Care sunt cele mai afectate ţări

Sursa: Profimediaimages

Estimările indică dispariţia a mai mult de jumătate din efectivele de porci din China, anul acesta, din cauza bolii.

Australia şi-a sporit măsurile de biosecuritate pentru a evita apariţia bolii.

Deşi este inofensiv pentru oameni, virusul poate ucide porcii în câteva zile, iar rata mortalităţii poate fi de până la 100%, potrivit Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE).

Virusul este capabil să supravieţuiască timp de şapte zile fără gazdă şi luni întregi în produse congelate.

Cel mai mare impact până acum a fost în China, dar răspândirea virusului în Asia de Sud-Est a fost îngrijorătoare.

În Vietnam şi Filipine sunt unele dintre cele mai grave focare din regiune.

Analiştii de la Rabobank se aşteaptă ca producţia de carne de porc din Vietnam să scadă cu 21% în acest an şi cu 8% suplimentar anul viitor. Estimările mai arată o scădere de 13% a efectivelor sale de porcidin Filipine în 2020, iar în China numărul animalelor a scăzut cu 55%.

Ministrul indonezian al agriculturii Syahrul Yasin Limpo a declarat reporterilor până în prezent că virusul a fost depistat în anumite părţi din Sumatra de Nord.

Boala a fost detectată şi în Mongolia, Cambodgia, Coreea de Sud, Coreea de Nord, Myanmar şi Timorul de Est, potrivit Organizaţiei ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură.

În afara Asiei, boala este prezentă şi în Europa de Est şi Africa sub-Sahariană.

Australia, cunoscută pentru măsurile stricte de biosecuritate, cheltuie o sumă suplimentară de 45 milioane dolari pentru măsuri menite să împiedice răspândirea virusului.

În ultimele şase luni, autorităţile australiene au confiscat 32 de tone de produse din carne de porc din bagajele pasagerilor şi pachetele expediate. "Din aceasta, 49% au avut pestă porcină africană", a declarat Margo Andrae, directorul executiv al Australian Pork Limited.

Germania şi-a intensificat recent măsurile de prevenire a bolii, după descoperirea unui mistreţ bolnav la graniţa cu Polonia.

Preţurile cărnii de porc au crescut în toată Asia, şi, în unele cazuri, au alimentat inflaţia.

În China preţurile de consum au crescut cu 4,5%, cel mai rapid nivel din nouă ani, carnea de porc reprezentând o mare parte din această creştere.

Agenţia de rating Fitch a spus că preţurile cu ridicata din ţară aproape că s-au dublat în 2019 şi prevede că preţurile din Asia de Sud-Est sunt de asemenea în creştere.

Rabobank a spus că importurile de porc din China din SUA s-au dublat. Preţurile pentru carnea de vită şi de pui au crescut, de asemenea, din cauza cererii suplimentare de la consumatorii care renunţă la carnea de porc.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici