Peste 1.800 de angajaţi de la Alro Slatina vor fi disponibilizaţi

Peste 1.800 din cei 3.500 de salariaţi ai fabricii de aluminiu Alro Slatina vor fi disponibilizaţi, iar 50 la sută din halele de producţie vor fi închise, urmând ca din martie să fie închise şi celelalte hale, a anunţat, vineri, liderul sindical al unităţii, Constantin Popescu.

262 afișări
Imaginea articolului Peste 1.800 de angajaţi de la Alro Slatina vor fi disponibilizaţi

Peste 1.800 de angajaţi de la Alro Slatina vor fi disponibilizaţi (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit liderului de sindicat al fabricii de aluminiu Alro Slatina, Constantin Popescu, conducerea societăţii s-a întors recent de la Zurich, iar vineri i-a informat pe angajaţi că va înceta activitatea în 50 la sută din halele de producţie şi că vor fi concediaţi 1.800 de angajaţi din cei peste 3.500.

"Din cele 130 de milioane de euro cât a avut câştig Alro Slatina, s-a considerat că nu-şi permit pierderi de 20-30 de milioane de dolari. Puteam ieşi întăriţi din această criză cu o politică bună. Conducerea Alro Slatina a fost la Zurich, acolo unde a avut loc Consiliul de Administraţie, unde li s-a comunicat să dea afară 1.800 de oameni din 3500. Se vor închide trei hale de electroliză, adică 50 la sută din fabrică, urmând ca în martie să se închidă restul", a declarat liderul de sindicat Constantin Popescu.

Potrivit sursei citate, o dată cu reducerea producţiei de la Alro Slatina şi-ar putea pierde locurile de muncă alte 20.000 de persoane care lucrează în societăţi a căror activitate depinde de cea a fabricii de aluminiu.

"În judeţul Olt, toată activitatea economică se învârte în jurul Alro Slatina. În amonte şi aval de Alro Slatina funcţionează alte societăţi a căror activitate depinde foarte mult de cea a noastră. Cred că îşi vor pierde slujbele alţi 20.000 de oameni. Noi nu vom lăsa lucrurile aşa şi ne vom strânge într-o hală şi vom cere explicaţii la conducere şi nu ne vom opri aici, şi vom protesta. O să facem absolut toate demersurile pe lângă preşedinţie, Guvern şi Parlament ca lucrurile să nu rămână aşa", a mai spus liderul de sindicat de la Alro Slatina.

Grupul olandez Vimetco, acţionarul majoritar al producătorului de aluminiu Alro Slatina, analizează disponibilizarea, anul viitor, a 1.200 de salariaţi şi reducerea cu 50% a producţiei, în paralel cu alte măsuri de diminuare a costurilor cu materiile prime, a anunţat, vineri, compania româneacă.

"Decizia finală va fi luată la începutul săptămânii viitoare la şedinţa Consiliului de Administraţie (CA) al Alro. Reducerea producţiei, luată în discuţie, ar putea fi de până la 50%. De asemenea, anul viitor, numărul angajaţilor s-ar putea diminua cu 1.200. Alro va căuta şi modalităţi de reducere a costurilor cu materiile prime, precum alumină, cocs, smoală şi alte materiale şi servicii", se arată într-un comunicat al Alro Slatina transmis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

În şedinta CA care a avut loc în această săptămână, Vimetco a recomandat scăderea producţiei la Alro şi disponibilizări de personal, din cauza reducerii cu peste 50% a preţului aluminiului, începând de la mijlocul lui iulie.

"În momentul de faţă, preţul aluminiului a ajuns la un nivel care ne obligă să luăm în calcul noi reduceri ale producţiei în România, pentru a rămâne competitivi şi pentru a ne păstra nivelul de lichidităţi băneşti ale grupului şi ale unităţilor locale", a declarat, în comunicat, Christian Wuest, preşedintele Alro.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici