Peste 50% dintre site-urile care vând bilete de avion încalcă legislaţia europeană

Peste 50% din site-urile care vând bilete de avion prezintă neregularităţi, în special la nivelul preţurilor, termenilor contractuali şi condiţiilor impuse, iar proprietarii au la dispoziţie patru luni pentru a corecta erorile, a declarat miercuri Comisarul european pentru Protecţia Consumatorului.

2 afișări
Imaginea articolului Peste 50% dintre site-urile care vând bilete de avion încalcă legislaţia europeană

Peste 50% dintre site-urile care vând bilete de avion încalcă legislaţia europeană

Comisia Europeană a derulat, în perioada 24-28 septembrie, o investigaţie în 15 state membre ale Uniunii Europene - Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Franţa, Grecia, Lituania, Malta, Portugalia, Spania, Suedia - şi în Norvegia, controalele vizând site-urile marilor companii aeriene, a celor low-cost, dar şi alte pagini de Internet pe care sunt vândute bilete de avion.

Din totalul celor 446 de site-uri verificate, 226 nu respectă reglementările europene pentru protecţia consumatorilor, prin spoturi publicitate care induc în eroare şi practici neconcurenţiale.

Belgia a fost ţara în care au fost remarcate cele mai multe probleme, la 46 din cele 48 de site-uri investigate fiind descoperite nereguli. La polul opus s-a situat Austria, unde niciuna dintre paginile de Internet analizate nu încalcă reglementările europene.

Comisarul pentru protecţia consumatorului Meglena Kuneva a anunţat că numele companiilor care încalcă standardele europene nu vor fi publicate, însă autorităţile naţionale le vor cere acestora să clarifice în ce măsură site-urile lor se conformează normelor şi, în cazul unui răspuns nefavorabil, să ia măsuri pentru corectarea deficienţelor.

"Am descoperit că, în prezent, aproximativ 50% din biletele de avion care se vând pe Internet dezamăgesc consumatorii. Datele publicate astăzi (n.r. miercuri) dovedesc că industria se confruntă cu probleme grave", a adăugat Kuneva.

Oficialul european a avertizat că dacă proprietarii paginilor de Internet nu vor corecta erorile, va introduce sancţiuni legale şi nu va ezita să facă public numele companiilor aeriene care încalcă reglementările europene. Sancţiunile, aplicate la nivel naţional, pot implica amenzi şi blocarea site-urilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici